4 op 5 zorgmedewerkers signaleert overbehandelingen en overdiagnose

0
1404

Ruim vier op de vijf zorgmedewerkers geeft aan dat er soms (45%) of zelfs regelmatig (37%) onnodige onderzoeken of behandelingen worden uitgevoerd in hun werkveld. Dat blijkt uit een onderzoek van het AVROTROS-programma Radar gehouden onder 4400 zorgmedewerkers. Daarnaast geeft 60 procent aan dat er in de zorg niet op een efficiënte manier met kosten wordt omgegaan.

Binnen alle groepen zorgmedewerkers, onder andere werkzaam bij tehuizen of instellingen, ziekenhuizen, thuiszorg en GGZ, vindt een overgrote meerderheid dat de marktwerking een negatieve uitwerking heeft gehad op het werkveld. Gemiddeld is 64 procent hier negatief over, en slechts 4 procent positief. ‘Zorg is een product geworden. Het gaat altijd over geld’, is een veel gegeven toelichting.

Patiënten
Radar heeftin het totaal 43.000 mensen ondervraagd over hun ervaringen in de zorg. Op de vraag of men het idee heeft dat er weleens een onderzoek of behandeling is uitgevoerd waarvan de arts vooraf had kunnen weten dat het onnodig was, antwoordt 24 procent bevestigend. Daarnaast weet ruim drie kwart van de ondervraagden niet dat een ziekenhuisrekening gebaseerd is op de gemiddelde prijs van een behandeling, en dus niet op hun specifieke geval.

Radar Radio
In twee Radar Extra uitzendingen nam Antoinette Hertsenberg ons zorgstelsel onder de loep. Zorgmedewerkers en patiënten kijken daarin kritisch naar het huidige systeem van marktwerking. Vanmiddag praat Hertsenberg tussen 15.00 en 16.00 uur door op Radio 1 over dit onderwerp. Ook worden dan de Testpaneluitslagen besproken.

Over dit onderzoek
Aan dit onderzoek deden 43.334 leden van het Radar Testpanel mee. Daarvan hebben 4.409 mensen aangegeven zelf in de zorg te werken. Het onderzoek vond plaats tussen 11 en 17 mei 2016.

Radar Radio, vandaag om 15.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 1

Bron: AVROTROS-Radar