100 jaar Hubrecht Instituut – van embryo tot stamcel

0
928

Het Utrechtse Hubrecht Instituut bestaat 100 jaar, een eeuw fascinerend én belangrijk onderzoek. Wat is kanker en hoe werkt het? Is het hart te repareren na een hartaanval? Kunnen we diabetes genezen? Wat is een organoïde en wat hebben we er aan?Vanwege het 100-jarig bestaan kreeg het Hubrecht Instituut op de Uithof in Utrecht bezoek van Koning Willem-Alexander.

Het Hubrecht Instituut is vernoemd naar professor Ambrosius Hubrecht (1853-1915). Ambrosius Hubrecht was embryoloog en hield zich bezig met de theorie van de evolutie, net als Charles Darwin. Ambrosius Hubrecht bestudeerde egeltjes en heeft daarmee de basis gelegd voor wat het Hubrecht Instituut vandaag de dag is: één van de beste onderzoeksinstituten ter wereld.
Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW met 19 onderzoeksgroepen en ongeveer 250 medewerkers. Het instituut is gevestigd in Utrecht en is centraal gelegen in het universiteitscentrum De Uithof. Het Hubrecht Instituut is geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht en er bestaan nauwe banden met de Universiteit Utrecht, met name binnen de Onderzoekschool Cancer Genomics & Developmental Biology. Op dit moment werken onderzoekers bij het Hubrecht Instituut aan fundamenteel onderzoek naar stamcellen en ontwikkelingsbiologie. Hun onderzoek geeft nieuwe inzichten die belangrijk zijn voor de diagnose en behandeling van ziekten als kanker, diabetes en cardiovasculaire ziekten.

De ruim 300 wetenschappers uit 30 landen doen zogeheten fundamenteel onderzoek. Ze proberen te begrijpen hoe processen in de microbiologie werken. Met de uitkomst van de Utrechtse onderzoeken kunnen andere wetenschappers medicijnen maken of therapieën ontwikkelen.

Inmiddels doet een deel van de wetenschappers ook onderzoek naar stamcellen. “Eén van de dingen waar we trots op zijn, is dat we stamcellen uit volwassen organen in het lab kunnen kweken tot mini-organen”, zegt Oosterwegel. “Die kunnen we bijvoorbeeld gebruiken om te kijken welke medicijnen aanslaan bij een specifieke patiënt.”

Het instituut is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en is verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Na het bezoek aan de laboratoria onthulde Willem-Alexander een kunstwerk dat het onderzoek in het instituut moet symboliseren.
Op 21 mei 2016 gaan voor het eerst in de geschiedenis de deuren van het Hubrecht Instituut open voor het publiek. Op zaterdagmiddag kan iedereen een bezoek brengen aan het internationaal vermaarde instituut aan de Uppsalalaan.

Datum: 21 mei 2016 van 12:00 tot 17:00 uur
Locatie: Utrecht Science Park, Uppsalalaan 8, Utrecht
Bron: Hubrecht Instituut