Informatieavond in Meander Medisch Centrum over prostaatkanker

0
930

Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar komen er zo’n achtduizend nieuwe patiënten bij. Niet alleen oudere mannen worden getroffen door de ziekte. Prostaatkanker komt ook voor bij mannen onder de 55 jaar. Meander Prostaatcentrum Midden-Nederland organiseert een informatieavond over prostaatkanker op dinsdag 21 juni 2016.

Prostaatkanker is goed te behandelen. Maar de behandeling kan bijwerkingen hebben. Natuurlijk geven de zorgverleners in het ziekenhuis tijdens de onderzoeken en behandeling veel voorlichting, onder meer door middel van een persoonlijke Patiënten Informatie Map. Maar de echte vragen komen vaak pas gaandeweg of achteraf. Wat was er nu precies aan de hand? Hoe was de behandeling? Wat heeft gewerkt?

Tijdens deze avond vertellen urologen van Meander Prostaatcentrum Midden-Nederland over het ontstaan en de behandeling van prostaatkanker. In Meander Medisch Centrum wordt voor de operatieve behandeling van prostaatkanker gebruik gemaakt van de Da Vinci operatierobot. Dit heeft als groot voordeel dat de kans op blijvende schade (erectiestoornis en/of incontinentie) kleiner is.

Niet altijd is een operatie de beste optie. Over de behandeling met radiotherapie (bestraling) spreekt de radiotherapeut van het UMC Utrecht.  Wanneer de ziekte verder is voortgeschreden en er uitzaaiingen zijn, kan met hormonen behandeld worden. De oncoloog laat zien dat met de nieuwste medicijnen ook in een later stadium nog veel verbetering kan optreden.

Aansluitend is er een forum, waarbij de aanwezigen vragen kunnen stellen aan een groot aantal specialisten en deskundigen die samenwerken bij de behandeling van prostaatkanker, zoals de uroloog, radiotherapeut, internist-oncoloog, bekkenfysiotherapeut en oncologieverpleegkundige. Samen bieden zij in Meander Prostaatcentrum Midden-Nederland de zorg die het beste bij de patiënt past.

Op deze avond is ook de Prostaatkanker Stichting vertegenwoordigd. Zij zijn experts als het gaat om het perspectief vanuit de patiënt.

Aanmelden
• Locatie: Auditorium, Meander Medisch Centrum, Maatweg 3, 3813 TZ Amersfoort (betaald parkeren).
• Tijd: ontvangst met koffie en thee vanaf 19. 00 uur, aanvang programma 19.30 uur, einde 21.30 uur met een hapje en drankje.
• Aanmelden: per e-mail aan prostaatcentrummiddennederland@meandermc.nl of via 033 8504200. In verband met het beschikbare aantal plaatsen is vooraf aanmelden (uiterlijk 14 juni) gewenst.
• Meer informatie: www.prostaatcentrummiddennederland.nl

Bron: Meander MC