Impotentie belangrijk probleem bij mannen met slecht gereguleerde diabetes

0
6993

Onderzoek wijst uit dat veel diabetespatiënten seksuele problemen hebben, zoals impotentie. De problemen zijn vaak het gevolg van complicaties aan de zenuwbanen (neuropathie) veroozaakt door slecht gereguleerde diabetes en kunnen leiden tot seksueel slecht functioneren bij zowel mannen als vrouwen. Helaas is seksualiteit vaak een lastig onderwerp en wordt het nauwelijks of niet besproken met een huisarts of diabetesverpleegkundige. Dat terwijl bevredigende seks voor veel mensen een belangrijk aspect is voor de kwaliteit van het leven.

Impotentie vormt het belangrijkste seksuele probleem bij mannen met diabetes. Het gaat dan om een verminderde, kort durende of zelfs wegblijvende erectie. Het is voor mannen belangrijk om de bloedwaarden goed te reguleren. Neuropathie, een aandoening van de zenuwbanen kan ontstaan door gedurende lange periode een slechte instelling van de bloed-glucosewaarden te hebben. Een belangrijke oorzaak van seksuele dysfunctie.

Een verstoorde zenuwwerking (neuropathie) door diabetes kan ook de oorzaak zijn van het zogenaamde ‘droog klaarkomen’. In dat geval sluit bij het orgasme de kringspier tussen de urinebuis en de blaas, waardoor het sperma de blaas wordt ingeperst. Er wordt dus nog wel een orgasme ervaren, maar er komt geen sperma vrij (geen ejaculatie). Dit is later terug te zien als ‘vlokken’ of ‘wolken’ in de urine.

Een slechte diabetesinstelling kan zorgen voor te hoge bloedglucosewaarden. Het hebben van te hoge bloed-glucosewaarden gedurende een lange periode kan beschadiging van de zenuwen, die de bloedsomloop en het gevoel regelen, tot gevolg hebben.

Naast diabetes zijn er nog enkele factoren die seksuele problemen kunnen veroorzaken. Dit betreffen leefstijlfactoren die zowel gevolgen kunnen hebben voor het seksueel functioneren van mannen als vrouwen. Vooral mannen ondervinden er het meest duidelijk de consequenties van.

Langdurig en overmatig alcoholgebruik kunnen lichaamsfuncties aantasten die belangrijk zijn voor de seksualiteit. Zo kan het erectieproblemen veroorzaken.
Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor op den duur een sterk verminderde doorbloeding van de penis kan ontstaan.
Geen of weinig lichaamsbeweging zal een negatief effect hebben op het gehele hart- en vaatstelsel, maar ook op de bloedvaten in de penis. Regelmatige lichaamsbeweging heeft een gunstige uitwerking op het functioneren van de zwellichamen in de penis.

U kunt zelf proberen om seksuele problemen te voorkomen of te beperken door een goede instelling van de bloedglucosewaarden, het reguleren van uw bloeddruk en uw cholesterolgehalte. Ook voldoende lichaamsbeweging is belangrijk. Rookt u? Probeer dan te stoppen. Praat erover met uw partner of neem contact op met uw behandelaar zodra u klachten heeft, want een probleem waarover niet wordt gesproken, wordt vaak alleen maar groter.

Vorig artikelHuidkankerdag bevestigt noodzaak preventie en controle
Volgend artikelIsala eerste ziekenhuis met vondelingenkamer
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.