
Extra gezonde levensjaren door betere inrichting van de leefomgeving
ArrayIntegrale aanpak van architecten, overheden, medici en bouwers kan remedie zijn tegen stijgende zorgkosten en zorgen voor een toename van gezonde levensjaren
Het huidige gezondheidszorgmodel is meer gericht op genezen dan op preventie. Dat is op de lange termijn financieel niet houdbaar. Het is steeds belangrijker om vanuit het perspectief van preventie naar ziekten te kijken. Het Universitair Medisch Centrum Groningen organiseert daarom van 1 tot 3 juni een conferentie met ruim 250 architecten, stedenbouwers, medische wetenschappers, bestuurders, medici en andere experts op het gebied van volksgezondheid uit de hele wereld om te werken aan een integrale inrichting van de gebouwde omgeving die bijdraagt aan een goed, gezond en langer leven.
Building the Future of Health
Met de stijgende zorgkosten en de vergrijzing neemt volgens medeorganisator Daan Bultje van het Health Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) de urgentie om radicaal anders te denken over de gezondheidszorg toe: “Als we met zijn allen gezond ouder willen worden moet de focus verlegd worden van zorg naar preventie. De inrichting van onze leefomgeving is daarbij essentieel. Het bespaart zorgkosten als de bouwers, architecten en overheden bij het ontwerpen en inrichten van straten en wijken ook medici betrekken. Om dat te bevorderen brengen wij die internationale experts bij elkaar tijdens het congres Building the Future of Health (BTFOH)”, aldus Bultje.
Minister-president Mark Rutte opent het congres
Na de opening door minister-president Mark Rutte neemt onder andere Machteld Huber, medicus en oprichter van Stichting Institute for Positive Health (IPH), het woord. In 2015 is zij benoemd tot meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid. Huber spant zich in om een nieuwe definitie van (positieve) gezondheid bij de Wereldgezondheidsorganisatie te formuleren die niet de nadruk legt op ‘ziek zijn’, maar op ‘gezond zijn’. Ronald Rietveld van architectenbureau RAAAF, bekend van het designconcept ’the end of sitting’ dat mensen uitdaagt om wisselende werkposities gedurende een dag aan te nemen, is in opdracht van de Rijksbouwmeester op zoek gegaan naar het ziekenhuis van de toekomst. Hoe zien ziekenhuizen er over 40 jaar uit wanneer preventie een steeds belangrijker rol gaat spelen? En kan het ziekenhuispatiënten door een slimme gebouwinrichting en een andere organisatie van de zorg mensen uitdagen tot gezond gedrag? Tijdens BTFOH presenteren zij hun bevindingen. Dit is slechts een greep van het programma van ruim 250 sprekers.
Bron: UMCG