IGZ: Internationale campagne tegen illegale geneesmiddelen

Array

De Nederlandse Douane heeft op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (inspectie), Interpol en de Wereld Douane Organisatie (WDO) in de afgelopen anderhalve week 254 pakketten met een grote diversiteit potentieel gevaarlijke illegale geneesmiddelen in beslag genomen. De Douane heeft ruim 5000 post- en koerierszendingen gecontroleerd. De inspectie onderzocht zo’n 20 websites die ofwel reclame maken voor illegale geneesmiddelen of deze te koop aanbieden.

Pangea

Van 30 mei t/m 7 juni deden 103 landen mee aan de operatie Pangea IX die werd gecoördineerd door Interpol. Deze internationale campagne keert elk jaar terug. Op deze manier wordt er aandacht gevraagd voor de gezondheidsrisico’s die het gebruik van illegale geneesmiddelen met zich mee brengen en om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de markt te halen. De inspectie, de Nederlandse Douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben gedurende de actie samengewerkt.

In totaal werden er wereldwijd 330.000 verdachte pakjes geïnspecteerd door de douane van de 103 deelnemende landen. Dit heeft geleid tot het in beslag nemen van bijna ruim 170.000 pakketten met daarin in totaal bijna 11 miljoen potentieel gevaarlijke illegale medicijnen met een totale geschatte waarde van ruim 51 miljoen euro.

Douane
In Nederland werden vooral veel erectiepillen, afslankmiddelen, anti-slaapmiddelen, hormonen en antibiotica aangetroffen. Landen van herkomst waren vooral China, Singapore en India.

NVWA
Tijdens de actie legde de NVWA de focus op voedingssupplementen en diergeneesmiddelen zoals antibiotica. Voedingssupplementen met een onbekende herkomst kunnen verborgen farmacologisch actieve stoffen of geneesmiddelen bevatten die een risico voor de gezondheid vormen. Daarnaast brengt het illegaal gebruik van antibiotica in dieren risico’s met zich mee voor de ontwikkeling van resistentie bacteriën.

Inspectie
Van de meeste onderzochte websites wist de Inspectie de ‘payment service provider’ te achterhalen en te blokkeren. Deze ‘server provider’ achter een website zorgt voor het betalingssysteem. Door deze betalingsmogelijkheid te blokkeren is het voor de consument niet meer mogelijk om een online bestelling te betalen.

Vorige maand is het ministerie van VWS gestart met de campagne om mensen te wijzen op de gevaren van vervalste medicijnen. Kijk op http://www.echt-of-nep.nl/.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen