Advertentie

Vuile was? Documentaire over de impact van een psychische aandoening

Array

De documentaire ‘Vuile was?’ gaat over het hebben van een familielid met een psychische stoornis en wordt gemaakt n.a.v. van het theaterstuk ‘Hou me los’ van Nynka Delcour en Rob Stoop. Interviews met familie, verzorgers en andere betrokkenen worden geïllustreerd met delen uit de voorstelling.

In maar liefst 95 procent van de gevallen lijden familie en vrienden onder de psychische problemen van naasten, zo blijkt uit onderzoek van Fonds Psychische Gezondheid. Nynka Delcour weet hier, als zus van een broer met schizofrenie, alles van. Ze maakte een voorstelling en documentaire over de impact van psychische ziekten.

De voorstelling is direct herkenbaar voor iedereen die te maken heeft (gehad) met psychische problemen in zijn/haar omgeving, maar ook invoelbaar voor iedereen die op wat voor manier dan ook zorg om een ander heeft gehad.
Gevoed door haar ervaring als “zus van” zingt en vertelt zangeres en theatermaker Nynka Delcour op persoonlijke, ontroerende én grappige wijze over haar complexe relatie met haar psychische zieke broer. Maar ook over kreukelmoeders, over de HEMA, foute mannen, zorgsoep, verwarde oma’s en nog veel meer!  Zij wordt hierin muzikaal ondersteund door pianist en accordeonist Rob Stoop. De afwisseling van liedjes, tekst en spel zorgen voor een gevarieerde voorstelling van ongeveer 55 minuten.


Ypsilon over Hou me los:

“Troost, aanvaarding, machteloosheid, rouw, liefde, onbegrip en schuldgevoel, het komt allemaal aan bod in een prachtige mix van theater, zang en muziek”

De follow-up documentaire Vuile was? geeft een breder perspectief en laat veel andere mensen aan het woord: andere familie, cliënten met verschillende ziektebeelden, lotgenoten en hulpverleners. Samen bieden Hou me los en Vuile was? een compleet beeld van de invloed van een psychische ziekte op de omgeving/familie, en van de familie op het herstelproces van een ziekte.

Het begeleidend lesmateriaal creëert een groter bewustzijn en biedt handvatten om de samenwerking binnen de triade te verbeteren.

Hou me los  kan geboekt worden door GGZ instellingen, welzijns-organisaties, familieraden, steunpunten mantelzorg,  familie-verenigingen et cetera. Vraag ook naar het begeleidend materiaal inclusief follow-up documentaire Vuile was?

De documentaire kwam tot stand dankzij een crowdfundingactie i.s.m. Ypsilon en is verkrijgbaar via de webwinkel van Ypsilon.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen