HAL Allergy presenteerde #EAACI2016 resultaten naar sublinguale allergeen immunotherapie (SLIT) bij berkenpollenallergie

#EAACI2016 HAL Allergy presenteerde tijdens het 35ste congres van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) voor het eerst de resultaten van het Fase III korte-termijn onderzoek naar de werkzaamheid van haar sublinguale allergeen immunotherapie (SLIT) product voor de behandeling van berkenpollenallergie.

De resultaten van deze studie helpen HAL Allergy bij het krijgen van volledige marktautorisatie voor, dit product door het Paul Ehrlich Institute (PEI) ontwikkelde middel, in Duitsland en daarna in andere Europese landen.

HAL Allergy presenteerde voor het eerst de positieve resultaten van de Fase III studie met haar sublinguale immunotherapie (SLIT) product voor de behandeling van berkenpollenallergie op het EAACI Congres in Wenen. Het Fase III onderzoek was een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, multicenter studie uitgevoerd in vijf Europese landen. 406 volwassen patiënten die lijden aan berkenpollen geïnduceerde allergische rhinitis/rhinoconjunctivitis met of zonder lichte tot matige astma werden gerandomiseerd in het onderzoek. De behandeling werd 3-6 maanden voorafgaand aan het berkenpollenseizoen van 2015 gestart en duurde voort tijdens het seizoen. De primaire parameter voor de werkzaamheid was de gecombineerde symptoom- en medicatiescore (CSMS), zoals aanbevolen in de ‘position paper’ van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI).

Het primaire eindpunt van de studie, gedefinieerd als het verschil in gemiddelde CSMS tussen actieve werkstoffen versus placebo, werd behaald. De CSMS score van de patiënten behandeld met de SLIT therapie werd gereduceerd met 31% (p <0,0001) in vergelijking tot de placebogroep. De frequentie en de aard van de bijwerkingen die werden waargenomen tijdens de studie, waren vergelijkbaar met de waarnemingen in eerdere studies met dit SLIT product en met soortgelijke producten. Hiermee zijn de werkzaamheid en veiligheid van een kortdurende behandeling met het SLIT product voor berkenpollenallergie vastgesteld. Op basis daarvan zal HAL Allergy het farmaceutisch dossier voor dit product indienen bij het Paul Ehrlich Institute in Duitsland voor registratie, en streeft zij daarna naar marktautorisatie in andere Europese landen.

Over allergische rhinitis

Allergische aandoeningen zijn uitgegroeid tot een pandemisch gezondheidsprobleem en vormen een grote uitdaging voor de westerse geneeskunde. Uit conservatieve schattingen blijkt dat ongeveer een half miljard mensen wereldwijd lijden aan allergische rhinitis. Pollenallergenen worden beschouwd als een belangrijke risicofactor voor zowel seizoensgebonden allergische rhinitis als astma, en treffen respectievelijk 20% en 8% van de bevolking.
Bovendien is de prevalentie van pollenallergie gestegen tot naar schatting 40% in de afgelopen decennia. Van de boompollenallergieën, is berk (Betula) een van de belangrijkste pollenallergeen producerende bomen. Het is aangetoond dat de prevalentie van patiënten met een positieve huidpriktest (SPT) voor berkenpollenallergeen maar liefst 54% bedraagt van de gemiddelde bevolking in sommige Europese gebieden. Daarom zal het SLIT product voor de behandeling van perkenpollenallergie een relevante behandelingsmethode zijn om allergische rhinitis symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren, met mogelijke invloed op onderliggende ziektes.

Bron: HAL Allergy

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen