Korter bestralen bij prostaatkanker

0
1070

Het Erasmus MC biedt mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker die bestraling moeten ondergaan vanaf nu de keuze: 39 keer bestralen met de conventionele dosis of een verkort schema van 19 sessies met een hogere dosis.

In oktober 2015 presenteerde radiotherapeut-oncoloog prof. Luca Incrocci voor het eerst zijn studie, waaruit bleek dat beide therapieën evenveel effect hebben. Wel geeft het kortdurende schema bij sommige patiënten een iets grotere kans op bijwerkingen.

Keuze
De keuze die de mannen vanaf juni krijgen in het Erasmus MC, is een rechtstreeks gevolg van het HYPRO-onderzoek, waarover 21 juni is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Lancet Oncology. De studie, geleid door Incrocci, werd uitgevoerd met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis-Nederlands Kanker Instituut. Het Landelijk Platform Radiotherapie voor Urologische Tumoren (LPRU) heeft inmiddels bepaald dat de aangesloten artsen de keuze zullen voorleggen aan hun patiënten.
Standaard
De verkorte behandeling zal voorlopig niet standaard worden, vertelt Luca Incrocci. “Toen wij met de studie begonnen, gingen we uit van een verbetering van de resultaten van 10% en een gelijk percentage aan bijwerkingen. Die 10% hebben we niet gehaald, dat is nu 3%. De korte therapie is gelijkwaardig, niet beter. Je maakt een nieuwe behandeling pas standaard, als je keihard bewijs hebt dat die beter is.”
Eerlijk
De kans op langetermijnbijwerkingen is bovendien bij sommige mannen iets hoger bij het verkorte schema met de hogere dosis, blijkt uit nadere analyses. “We moeten eerlijk blijven. Ook vanwege die bevinding kunnen we hier nu nog geen standaardbehandeling van maken. We zullen mannen, met goede voorlichting, openlijk inzicht geven in de mogelijkheden. ‘Shared decision making’ in de spreekkamer, zoals dat heet.”
Brits
Incrocci voorziet dat ook ziekenhuizen elders in Europa en de Verenigde Staten de keuze tussen kort en lang bestralen zullen bieden. Zijn HYPRO-studie wordt namelijk ondersteund door een nog groter Brits onderzoek met gelijksoortige bevindingen onder ruim drieduizend Britse mannen.

Op 27 juni wordt in het Erasmus MC de eerste patiënt behandeld volgens het schema met 19 bestralingen.

Bron: Erasmus MC