Korter bestralen bij prostaatkanker

Array

Het Erasmus MC biedt mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker die bestraling moeten ondergaan vanaf nu de keuze: 39 keer bestralen met de conventionele dosis of een verkort schema van 19 sessies met een hogere dosis.

In oktober 2015 presenteerde radiotherapeut-oncoloog prof. Luca Incrocci voor het eerst zijn studie, waaruit bleek dat beide therapieën evenveel effect hebben. Wel geeft het kortdurende schema bij sommige patiënten een iets grotere kans op bijwerkingen.

Keuze
De keuze die de mannen vanaf juni krijgen in het Erasmus MC, is een rechtstreeks gevolg van het HYPRO-onderzoek, waarover 21 juni is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Lancet Oncology. De studie, geleid door Incrocci, werd uitgevoerd met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis-Nederlands Kanker Instituut. Het Landelijk Platform Radiotherapie voor Urologische Tumoren (LPRU) heeft inmiddels bepaald dat de aangesloten artsen de keuze zullen voorleggen aan hun patiënten.
Standaard
De verkorte behandeling zal voorlopig niet standaard worden, vertelt Luca Incrocci. “Toen wij met de studie begonnen, gingen we uit van een verbetering van de resultaten van 10% en een gelijk percentage aan bijwerkingen. Die 10% hebben we niet gehaald, dat is nu 3%. De korte therapie is gelijkwaardig, niet beter. Je maakt een nieuwe behandeling pas standaard, als je keihard bewijs hebt dat die beter is.”
Eerlijk
De kans op langetermijnbijwerkingen is bovendien bij sommige mannen iets hoger bij het verkorte schema met de hogere dosis, blijkt uit nadere analyses. “We moeten eerlijk blijven. Ook vanwege die bevinding kunnen we hier nu nog geen standaardbehandeling van maken. We zullen mannen, met goede voorlichting, openlijk inzicht geven in de mogelijkheden. ‘Shared decision making’ in de spreekkamer, zoals dat heet.”
Brits
Incrocci voorziet dat ook ziekenhuizen elders in Europa en de Verenigde Staten de keuze tussen kort en lang bestralen zullen bieden. Zijn HYPRO-studie wordt namelijk ondersteund door een nog groter Brits onderzoek met gelijksoortige bevindingen onder ruim drieduizend Britse mannen.

Op 27 juni wordt in het Erasmus MC de eerste patiënt behandeld volgens het schema met 19 bestralingen.

Bron: Erasmus MC
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen