Traumachirurgen pleiten voor meer kennis over stelpen bloeding door omstanders

0
974
Pleidooi Traumachirurgen: Omstanders kunnen levens redden na aanslagen

Traumachirurgen pleiten voor betere aanpak na aanslagen van bloedingen door omstanders. Dit kan doodbloeden van slachtoffers voorkomen.Bomaanslagen en schietpartijen met veel slachtoffers zijn gelukkig geen dagelijks fenomeen, maar helaas komen dit soort situaties de laaste jaren steeds vaker voor. De kans dat ons land in de toekomst door een dergelijk incident wordt getroffen is daarom niet ondenkbaar.

Verbloeding is de meest voorkomende maar tegelijk te voorkomen doodsoorzaak, omdat de professionele hulpverlening traag op gang komt in verband met nog potentieel gevaar op de plek des onheils. Omstanders kunnen echter het verschil maken door direct een bloeding af te drukken waardoor de dood voorkomen kan worden. Omstanders weten nu vaak niet hoe zij een bloeding moeten stelpen, zegt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie. Doodbloeden na schietpartijen of explosies is volgens de chirurgen de meest voorkomende doodsoorzaak, terwijl het wel te voorkomen is.

Traumachirurgen pleiten om deze reden voor een publiek bewustzijn dat het direct stoppen van een bloeding een leven kan redden, vergelijkbaar met de bewustwording van het nut van reanimeren en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) bij een hartstilstand. Training in het stoppen van een bloeding zou geïntegreerd kunnen worden in de bestaande eerste hulp- en AED-cursussen voor geïnteresseerde burgers. Verder kan gedacht worden aan koffertjes met de noodzakelijke bloedstelpende materialen zoals een tourniquet welke geplaatst kunnen worden naast de bestaande AED’s in publieke ruimten zoals vliegvelden, stations en stadions.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie