Traumachirurgen pleiten voor meer kennis over stelpen bloeding door omstanders

Array
Pleidooi Traumachirurgen: Omstanders kunnen levens redden na aanslagen

Traumachirurgen pleiten voor betere aanpak na aanslagen van bloedingen door omstanders. Dit kan doodbloeden van slachtoffers voorkomen.Bomaanslagen en schietpartijen met veel slachtoffers zijn gelukkig geen dagelijks fenomeen, maar helaas komen dit soort situaties de laaste jaren steeds vaker voor. De kans dat ons land in de toekomst door een dergelijk incident wordt getroffen is daarom niet ondenkbaar.

Verbloeding is de meest voorkomende maar tegelijk te voorkomen doodsoorzaak, omdat de professionele hulpverlening traag op gang komt in verband met nog potentieel gevaar op de plek des onheils. Omstanders kunnen echter het verschil maken door direct een bloeding af te drukken waardoor de dood voorkomen kan worden. Omstanders weten nu vaak niet hoe zij een bloeding moeten stelpen, zegt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie. Doodbloeden na schietpartijen of explosies is volgens de chirurgen de meest voorkomende doodsoorzaak, terwijl het wel te voorkomen is.

Traumachirurgen pleiten om deze reden voor een publiek bewustzijn dat het direct stoppen van een bloeding een leven kan redden, vergelijkbaar met de bewustwording van het nut van reanimeren en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) bij een hartstilstand. Training in het stoppen van een bloeding zou geïntegreerd kunnen worden in de bestaande eerste hulp- en AED-cursussen voor geïnteresseerde burgers. Verder kan gedacht worden aan koffertjes met de noodzakelijke bloedstelpende materialen zoals een tourniquet welke geplaatst kunnen worden naast de bestaande AED’s in publieke ruimten zoals vliegvelden, stations en stadions.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen