Visjes zwemmen op muur ziekenhuiskamer
ArrayDe kunsthogeschool Sint Lucas Antwerpen en UAntwerpen ontwikkelen interactieve sprookjes in de ziekenhuiskamer voor langdurig zieke kinderen.
Zieke kinderen die in het ziekenhuis moeten verblijven hebben vaak last van stress, verveling en eenzaamheid.
De Experimental Media Research Group (EMRG, Sint Lucas Antwerpen) startte speciaal voor deze kinderen het onderzoeksproject ‘Story Table’. In dit project worden interactieve computerspelletjes ontwikkeld die bedoeld zijn om de nefaste effecten van een ziekenhuisopname tegen te gaan.
Doctoraatsstudente Ludivine Lechat legt uit: “Onze ziekenhuizen zijn zeer functioneel ingericht. De beschikbare budgetten zijn beperkt en gaan eerst naar de medische zorgverlening en vernieuwde, dikwijls dure apparatuur. Het is nu net deze functionele omgeving die zo stresserend is voor kinderen. Ze missen hun veilige thuis en ze kunnen niet met hun schoolkameraadjes spelen.”
© Ludivine Lechat
“In Story Table ontwikkelen we spelletjes die kinderen afleiden en zo een ziekenhuisverblijf aangenamer maken”, zegt Lechat. “Uiteraard verschillen onze spelletjes van commerciële (schiet)spelletjes. Samen spelen, samen verhalen vertellen en beleven, bouwen, creativiteit, educatie, staan centraal.”
Lucas Nijs, vakhoofd van EMRG, treedt bij: “Onze groep werkt al lang met digitaal artwork geïnspireerd door de natuur, onderzoek naar creativiteit, en technologie om de interactie tussen mens en computer te verbeteren. Nu willen we werken aan een interactieve muurprojectie, een interactieve speeltafel en automatische sprookjes door gebruik te maken van technieken uit de artificiële intelligentie.”
Virtueel aquarium
De onderzoekster werkt samen met prof. Koen Norga (kinderoncologie, Universitair Ziekenhuis Antwerpen) en prof. Monica Dhar (kinderpsychiatrie, Universiteit Antwerpen). Het UZA opende recent het nieuwe Koningin Mathilde Moeder- en Kind centrum, waar het team het platform wil aanbieden aan de kinderen en verder verbeteren.
Story Table kijkt ook naar andere ziekenhuizen. Het UZ Leuven bouwt in 2017 een nieuw kinderziekenhuis op maat van de jonge patiënten. Onderzoeker Lieven Menschaert werkt samen met de kinderartsen om ook hier innovatieve technieken in te schakelen om het verblijf van kinderen aangenamer te maken. “We willen interactieve muurprojecties ontwikkelen, bijvoorbeeld een virtueel aquarium met nieuwsgierige visjes of een toverbos met sprekende dieren, in de wachtzaal, speelkamer, of op tablets in de kinderkamers”, vertelt Menschaert.
Samen met Pieter Heremans gaat hij aan de slag met bewegingsdetectoren waarmee kinderen de geprojecteerde wereld kunnen beïnvloeden. Ter demonstratie wuift Heremans naar zijn computerscherm, waarop meteen enkele grappige figuurtjes verschijnen.
Sprookjesgenerator
Taaltechnoloog Tom De Smedt promoveerde bij CLiPS (Computational Linguistics & Psycholinguistics, UAntwerpen) en werkt samen met Ludivine Lechat aan een sprookjesgenerator. “Taaltechnologie bereikt een punt waarop het mogelijk is dat machines verhalen vertellen. In de VS is zulke technologie big business in de reclame, maar wij willen dit gebruiken om eindeloze sprookjesverhalen te genereren”, verklaart De Smedt.
Frederik De Bleser tenslotte verdedigde recent zijn doctoraat in de kunsten en wil nu zijn software inschakelen in het project. “NodeBox is een gereedschapskist om professionele creatievelingen nog creatiever te maken, maar nu denk ik aan een educatieve versie, een NodeBox Junior voor kinderen. Story Table is een prachtig voorbeeld van hoe nieuwe technologie kan bijdragen aan een betere samenleving”, zo concludeert de enthousiaste doctor.
Omdat dit project zoveel facetten van kunst, informatica en pedagogie bevat, hebben de Antwerpse kunstenaars gezocht naar experten om hen hierin bij te staan. Die vonden ze bij vakgroepen in de psychologie (Experimentele & Toegepaste Psychologie, Vrije Universiteit Brussel; Ghent Health Psychology Lab, Universiteit Gent), in de artificiële intelligentie (CLiPS; universiteiten van Madrid en Dublin), bij ouders van overleden kinderen, non-profit organisaties en technologiebedrijven.
Het onderzoeksproject Story Table loopt van 2016-2020. Het initiatief kwam tot stand met financiering van de Karel de Grote-hogeschool.
Bron: UAntwerpen