Maastricht UMC+ introduceert project TOP-mama

Een gezonde leefstijl voor een gezonde start van een nieuw leven
TOP-mama is een nieuw initiatief van het Maastricht UMC+ om vrouwen met een kinderwens te helpen om een gezonde zwangerschap te doorlopen en hun kind een gezonde start van het leven te bieden. Door bewust met leefstijl om te gaan kunnen problemen tijdens de zwangerschap worden voorkomen en zal de pasgeboren baby ook gezonder ter wereld komen. TOP-mama is een onderzoeksprogramma ontwikkeld door de afdelingen Kindergeneeskunde en Gynaecologie & Obstetrie en kan uiteindelijk een helpende hand bieden aan honderden vrouwen met kinderwens in Zuid-Limburg.  

TOP-mama

Het is een gegeven dat vrouwen die er een gezonde leefstijl op nahouden sneller zwanger raken. Factoren als roken, stress, alcohol en overgewicht hebben dan ook een negatieve invloed op zowel het vervullen van de kinderwens als voor de gezondheid van het nog ongeboren kind. “Vrouwen willen graag het allerbeste voor hun aankomende baby en voor henzelf”, zegt arts-onderzoeker Yvon Timmermans. “Maar ze merken ook hoe lastig het is om in één keer gezond te gaan leven en de juiste informatie over een gezonde levensstijl te vinden. Daar willen we met TOP-mama verbetering in aanbrengen.”

Leefstijl

TOP-mama gaat in eerste instantie van start als een onderzoeksprogramma. Vrouwen met een kinderwens en een BMI hoger dan 25 (hier te berekenen) komen in aanmerking voor deelname. Nog voordat er sprake is van zwangerschap wordt er vervolgens gewerkt aan de verbetering van de leefstijl. In een speciaal op maat gemaakt programma wordt onder meer aandacht besteed aan gezonde voeding, meer bewegen en eventueel stoppen met roken. Tijdens het onderzoek worden de vorderingen op het gezondheidsvlak en het effect van het leefstijlprogramma op moeder en kind voortdurend gemeten. Timmermans: “Als blijkt dat het programma positieve resultaten oplevert dan willen we TOP-mama uiteindelijk standaard aanbieden aan alle vrouwen van Zuid-Limburg met een kinderwens.”

Meer informatie over TOP-mama is te vinden via topmama.mumc.nl. Vragen of deelname aan het programma? Neem dan contact op met Yvon Timmermans (arts-onderzoeker) via [email protected] of +31 (0)6 83 04 90 82.

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen