Minder antibiotica door snelle diagnostiek

Array

18 miljoen Europese subsidie voor betere behandeling kinderinfecties en antibiotica
Het internationale onderzoeksproject PERFORM krijgt 18 miljoen euro Europese subsidie voor onderzoek naar snelle diagnose van infecties. Onderzoek bij meer dan 50.000 kinderen moet onder andere leiden tot een sneltest waardoor antibioticagebruik kan verminderen. De Nederlandse bijdrage aan het onderzoek wordt uitgevoerd bij het Radboudumc, AMC en Erasmus MC .

Koorts is een van de meest alledaagse klachten waarmee kinderen bij de huisarts of in het ziekenhuis komen. De meeste koortsklachten komen door een virusinfectie die vanzelf over gaat. Maar soms gaat het om levensbedreigende bacteriële infecties. Met de huidige diagnostiek is het niet mogelijk om snel het verschil te zien tussen een  bacteriële of virale infectie. Hierdoor ondergaan wereldwijd duizenden kinderen per dag ingrijpende medische onderzoeken en krijgen zij antibiotica in afwachting van de uitslag. Achteraf is veel van dit antibioticagebruik, dat alleen zinvol is bij een bacteriële infectie, onnodig.

Minder antibiotica

Het onnodig en excessief gebruik van antibiotica kan op den duur leiden tot de opmars van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Het terugdringen van antibioticagebruik is dringend nodig om te voorkomen dat bacteriële infecties onbehandelbaar worden. Een betrouwbare test die direct na afname het onderscheid maakt tussen een virus of bacterie kan het probleem deels oplossen. Er zijn aanwijzingen dat infecties te herkennen en te onderscheiden zijn aan een specifiek patroon van genetisch materiaal en eiwitten in het bloed dat ontstaat door de afweer tegen deze infecties. De te ontwikkelen nieuwe test kan op dit patroon gebaseerd worden.

Klinisch onderzoek

Een deel van de Nederlandse bijdrage bestaat uit klinisch onderzoek. In het bloed van kinderen die met koorts naar de dokter gaan wordt gezocht naar de bacteriële of virale patronen. Daarnaast analyseren de onderzoekers van meer dan 50.000 kinderen medische data om het medicatiebeleid te achterhalen. Het gaat daarbij niet alleen om kinderen die bij de spoedeisende hulp of de huisarts komen met koorts, maar ook om risicogroepen zoals kinderen met immuunziekten of ontstekingen. Met deze gegevens zijn ook de kosteneffecten te berekenen van de invoering van een nieuwe sneltest.

Huidige test vs sneltest

Momenteel zijn bacteriële infecties vast te stellen door een kweek te maken van bacteriën uit bijvoorbeeld een bloedmonster. Na ongeveer 48 uur is hiermee een betrouwbare uitslag mogelijk, waarbij dan ook duidelijk is om welke bacterie het gaat. In het PERFORM project ligt de nadruk op het snel kunnen meten van het verschil tussen een bacterie of een virus. De uitslag van een dergelijke test kan direct na afname beschikbaar zijn.

Wereldwijde impact

Ronald de Groot, hoogleraar Kindergeneeskunde bij het Radboudumc: “Dit project is het resultaat van een al lang lopende internationale samenwerking. We bouwen in dit onderzoek voort op het eerdere Europese project EUCLIDS, waarin we gekeken hebben naar de genetische achtergrond van de gevoeligheid en het verloop van ernstige bacteriële infecties bij kinderen. Het is de bedoeling om de test die uit het nieuwe onderzoek komt op grote schaal toe te passen, zodat we een bijdrage kunnen leveren aan het wereldwijd terugdringen van het antibioticagebruik.”

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen