Vrouwen denken te snel: ‘Daar zeur je niet over!’

0
793

Veel vrouwen onderschatten de gevolgen van niet-kwaadaardige gynaecologische aandoeningen, zoals menstruatiestoornissen. Vrouwen denken al snel ‘daar zeur je niet over’ waardoor behandeling te laat – of niet – wordt gestart. De aandoeningen tasten zo vaak onnodig de kwaliteit van leven van de vrouwen aan. Ook wetenschappelijk onderzoek naar deze goedaardige vrouwenziekten loopt achter. Dit stelt prof.dr. Hans Brölmann bij zijn afscheid als hoogleraar gynaecologie VUmc.

Fonds voor vrouwen-gezondheid

“Afwijkingen van de baarmoeder en gerelateerde klachten zitten nog altijd in de taboesfeer. Innovatie van diagnostiek en behandeling van gynaecologische aandoeningen schiet te kort, deels omdat er te weinigonderzoek naar wordt gedaan. VUmc start daarom met een nieuw onderzoekfonds: Women’s health research fund. Dit fonds heeft veel aandacht voor medische problemen waarmee vrouwen specifiek te maken krijgen. Gerdi Verbeet gaat ons daarbij als speciaal ambassadeur ondersteunen.” Brölmann spreekt op 1 juli zijn afscheidsrede uit.

Na een lange carrière in de gynaecologie neemt Hans Brölmann op 1 juli afscheid van VUmc. Brölmann is van groot belang geweest voor de minimaal invasieve chirurgie in de gynaecologie, geen grote operatiewonden maar kleine openingen in de buik. Hij heeft in Nederland pionierswerk verricht door deze ‘sleutelgatchirurgie’ naar een hoger niveau te brengen en te implementeren in de gynaecologie. Vrouwen profiteren hiervan. Worden minder lang opgenomen in het ziekenhuis en herstellen sneller.

Meer wetenschappelijk onderzoek nodig

Alhoewel de gynaecologische zorg in de Westerse landen uitstekend is, wordt er te weinig onderzoek gedaan naar gynaecologische aandoeningen. Zo zijn de maatschappelijke effecten van gynaecologische klachten onvoldoende bekend en worden deze dus onderschat. Brölmann: ”Door het ontbreken van adequaat onderzoek is het medisch beleid van diagnostiek en behandeling in de gynaecologie ouderwets, en soms ongefundeerd. We hebben als gynaecologen duidelijk moeite met het vinden van financiering. Dat loopt veel beter bij onderzoek naar bijvoorbeeld hartkwalen of neurologische aandoeningen.”

Oplossingen

Om verbeteringen te realiseren heeft VUmc het Women’s health research fund opgericht. Dat richt zich op de emancipatie van de medische zorg voor de vrouw. Hierbij gaat het om zowel genderspecifieke (vrouwenzorg) als gendersensitieve problemen, onderzoek en behandelingen zijn immers vaak alleen maar gericht op de man, en niet op de vrouw. Brölmann: “Het is van het grootste belang dat we vrouwen meer aandacht gaan geven in het medisch onderzoek. Veel te lang heeft de man hierin centraal gestaan. We zijn blij met de toezegging van oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet dat zij ambassadeur wil zijn voor ons fonds wat we hiervoor speciaal in het leven hebben geroepen.”

Bron: VUmc

Vorig artikelMeer zelfdodingen
Volgend artikelElektronisch neus kan oorzaak longaanval bepalen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.