Grote subsidie onderzoek naar geluidstrillingen voor behandeling van hersentumor bij kinderen

Array

Onderzoekers van VUmc hebben een subsidie van € 500.000,- ontvangen voor innovatief onderzoek naar het ‘doorbreken’ van de bloed-hersenbarrière om medicijnen beter te laten doordringen in hersentumoren bij kinderen. Technologiestichting STW en het KWF gaven deze subsidie in het kader van het ‘Technology for Oncology’-project. Dr. Dannis van Vuurden en Prof. Gert-Jan Kaspers en hun team van VUmc Hersentumorcentrum/Cancer Center Amsterdam gaan samen met onderzoekers van Universiteit Twente (Prof. Gert Storm) en UMC Utrecht (Dr. Mario Ries) onderzoeken of het mogelijk is via geluidstrillingen de bloed-hersenbarrière te openen voor chemotherapie. Als deze nieuwe methode aanslaat, kunnen medicijnen beter werken en kunnen in de toekomst hopelijk kinderlevens gespaard worden. De techniek zou ook voor volwassenen met een hersentumor toepasbaar kunnen zijn.

De meeste sterfte door kanker bij kinderen wordt veroorzaakt door hersentumoren. Diffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG, ook wel hersenstamkanker) en hooggradig glioom hebben een slechte prognose met een 5-jaars overleving van respectievelijk 0 en 20%. Ondanks goede effectiviteit in het laboratorium, werkt chemotherapie bij patiënten maar zeer beperkt. Dit komt doordat de bloed-hersenbarrière – bedoeld om de hersenen te beschermen tegen gevaarlijke stoffen – de chemo slecht doorlaat. Hierdoor komt in de tumor maar weinig medicatie aan.

Hersentumor

In dit project wordt in diermodellen van DIPG en hooggradig glioom met ultrasone geluidsgolven de bloed-hersenbarrière tijdelijk ‘opengetrild’, waardoor chemotherapie beter de tumor bereikt. Door deze techniek te combineren met effectieve medicatie verpakt in aangepaste ‘vetbolletjes’ (wordt gekeken of nog meer van deze middelen over de bloed-hersenbarrière komen.

Betere behandeling voor kinderen

Dit project beoogt deze innovatieve technologieën te vertalen naar een betere behandeling voor kinderen met DIPG en hooggradig glioom. Zonder eerdere grote subsidies van patiënten-/oudervereniging Stichting Semmy zou dit onderzoek niet mogelijk zijn geweest. Hiermee kon al veel vooronderzoek gedaan worden naar werkzame chemotherapie, niet alleen voor hersenstamkanker, maar ook voor andere soorten hooggradig glioom bij kinderen. Ook bleek uit dit vooronderzoek dat ‘effectieve’ chemotherapie maar zeer beperkt aankomt in de hersenen. Stichting Semmy heeft dit door STW-KWF gefinancierde project dan ook omarmd en ondersteund met een aanbevelingsbrief.

Het onderzoek naar de nieuwe technologie start dit najaar. Het is de bedoeling dat het tijdelijk ‘opentrillen’ van de bloed-hersenbarrière eerst in diermodellen wordt getest en daarna zo snel mogelijk in patiënten wordt onderzocht.

Jaarlijks wordt bij circa 700 kinderen in Europa de diagnose DIPG of hooggradig glioom gesteld. Helaas is er geen behandeling voor de genezing van DIPG: de meeste patiënten overlijden binnen 9 maanden na diagnose. Er is nog maar weinig over de ziekte bekend. Ook de overleving van een hooggradig glioom is slecht. Onderzoekers proberen antwoorden te geven op de vele vragen die er zijn rond deze vreselijke ziektes.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen