Voorstelling ‘Schwanensturm’ op voorplein JBZ

Op donderdag 14 juli 2016 vindt de dansvoorstelling ‘Schwanensturm’ plaats op het voorplein van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De kunstcommissie van het ziekenhuis biedt een podium voor jonge dansers die zo podium ervaring kunnen opdoen in hedendaagse kunst. Leerlingen van de Vooropleiding Hedendaagse Dans (VHD) onder leiding van repetitor Geraldine van de Griend uit ’s-Hertogenbosch laten de dans ‘Schwanensturm’ zien aan toevallige voorbijgangers en bezoekers van het ziekenhuis. Er vinden 3 optredens plaats: om 14.00 uur, om 15.00 uur en het laatste optreden is om 16.00 uur. Elk optreden duurt circa 10 à 15 minuten. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om te komen kijken.

‘Schwanensturm’

‘Schwanensturm’ is een choreografie van de internationaal vermaarde choreografe Liz King. Deze choreografe heeft speciaal voor het Jeroen Bosch jaar deze choreografie ingestudeerd met de leerlingen van de Vooropleiding Hedendaagse Dans (VHD) in ’s-Hertogenbosch. Inmiddels is deze ook als openingsact te zien geweest bij Theater Festival Boulevard in 2015. Het idee van kranten veren en het gebruik van de buitenwereld als decor maakt deze choreografie een uniek en verrassend concept. De choreografie ‘Schwanensturm’ vraagt sensitiviteit van de dansers maar ook van de bezoekers. Als je er de tijd voor neemt om even stil te staan en te kijken naar dit mooie spel tussen de dansers en hun solitaire bewegingen, dan kan de danskunst je blik voor een aantal minuten even weghalen bij de alledaagse bezigheden en je verrijken met een bredere blik in het hier en nu.

Dansers van de Vooropleiding Hedendaagse Dans (VHD)

De dansers van de VHD zitten op het Rodenborch College in Rosmalen en zijn tussen de 12 en 16 jaar oud. De leerlingen dansen gemiddeld 12 uur per week. Dans is hun passie en uitlaadklep en ze veroveren hiermee graag de harten van de bezoekers. Zo ook de toevallige voorbijgangers en bezoekers aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hedendaagse kunst beperkt zich niet tot dans in de theaters maar juist ook op bijzondere plekken zoals het voorplein van het ziekenhuis. Voor de leerlingen is ‘Schwanensturm’ een choreografie om hun talent te laten zien aan iedereen die voorbij komt.

Geraldine van de Griend

Van de Griend is eigenaar van Dans- en Balletstudio Geraldine met 2 vestigingen in Rosmalen en Hintham. De dansschool heeft een compleet aanbod van dansstijlen in huis voor peuters, kleuters, kids en volwassenen. De specialiteit is klassiek, modern ballet voor alle leeftijden en kinderballet vanaf 3 jaar. Er wordt gewerkt met een vast team van professionele HBO gecertificeerde en opgeleide dansdocenten. Hun passie is het enthousiasmeren en prikkelen van de zintuigen door middel van dans. Van de Griend is naast eigenaar van haar dansschool ook oprichter van de Vooropleiding Hedendaagse Dans. Hierdoor kan talent dichtbij huis van hoogopgeleide en gespecialiseerde dansdocenten les krijgen. Docenten van de VHD hebben bijvoorbeeld gedanst bij het Nationale ballet, Introdans of Scapino. Meer info www.balletstudiogeraldine.nl of www.hedendaagsedans.nl

Kunst in het ziekenhuis

Waar vind je een plek in de stad waar honderden mensen op een dag komen, mensen uit alle lagen van de bevolking die geconfronteerd zijn of worden met kwetsbaarheid en open staan in hun emotie? Kunst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is niet controversieel maar juist stimulerend vanuit het gezichtspunt van gezondheidsbevordering in een omgeving van vaak ernstig zieke mensen. Kunst is onderdeel van een holistisch mensbeeld en een element van de ‘healing environment’ van het ziekenhuis. Kunst biedt troost en afleiding in een ziekenhuis. Het JBZ is zich bewust van zijn maatschappelijke rol als cultuurdrager. In het ziekenhuis komen jaarlijks twee miljoen mensen, die in het ziekenhuis op een natuurlijke manier in aanraking kunnen komen met kunst die hun leven kan verrijken.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen