Bijnieroperatie: patiënt omgedraaid, operatie verbeterd

Het UMCG introduceert een nieuwe techniek om tumoren uit de bijnier te verwijderen. Hierbij wordt de patiënt voor de bijnieroperatie in buikligging geopereerd in plaats van zoals gebruikelijk in rugligging. Deze nieuwe operatietechniek vergt niet alleen minder tijd, maar blijkt ook veel minder belastend voor de patiënt te zijn. De techniek is ontwikkeld in een ziekenhuis in Essen (Duitsland) en wordt nu voor het eerst toegepast in het UMCG.

Tot op heden was het gebruikelijk om de bijnieren te opereren via de buik, terwijl de patiënt op de rug ligt. Omdat de bijnier aan de achterzijde van de buik dicht bij de rug ligt, moet de chirurg ‘langs’ andere organen om de bijnier te bereiken. In het Duitse Essen is daarom een kijkoperatietechniek ontwikkeld.  De patiënt ligt tijdens de operatie in een veel minder gebruikelijke buikligging ligt. Voordeel hiervan is dat dit een meer directe route naar de bijnier biedt.  Andere organen als lever, alvleesklier, pancreas en milt hoeven zo niet bij de operatie betrokken te worden.

Bijnieroperatie

Via een fellowship in het Royal North Shore Hospital in Sydney (Australië) maakte endocrien- en oncologisch chirurg Schelto Kruijff kennis met deze techniek. Na een bezoek aan het universiteitsziekenhuis van Essen, waar de techniek is ontwikkeld, introduceerde hij samen met collega’s de nieuwe techniek in Groningen.

De grote voordelen van deze buikligging-techniek zijn dat de operatie leidt tot minder bloedverlies en minder post-operatieve pijnklachten voor de patiënten. Ook duurt de operatie vaak aanmerkelijk korter, meestal een half uur tot een uur. Het verwijderen van de bijnier ging even goed als met de ‘traditionele’ techniek. Door de kortere operatietijd kunnen er meer patiënten in dezelfde tijd behandeld worden. Ook kunnen patiënten na deze nieuwe ingreep vaak veel sneller naar huis.

De chirurgen, operatiemedewerkers en anesthesisten hadden een voorbereidingstijd van ongeveer een half jaar nodig voordat deze techniek in het UMCG kon worden toegepast. Ook moest het UMCG een nieuwe operatietafel aanschaffen om patiënten op een goede en veilige manier in buikligging te kunnen leggen voor deze operatie.

Inmiddels zijn 24 patiënten succesvol via de nieuwe techniek geopereerd. Het UMCG blijft de patiënten volgen om ook de (middel)lange termijneffecten van deze ingreep te kunnen bepalen.

Afbeelding: © Hospital das Clínicas da FMUSP, Clinics (Sao Paulo). 2012 Apr; 67(Suppl 1): 161–167. Retroperitoneoscopic adrenalectomy in pheochromocytoma

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen