Nieuwe techniek pijnstilling biedt alternatief voor ruggenprik bij buikoperaties

Array

Een nieuwe techniek voor pijnstilling na een alvleesklier, galweg of lever buikoperatie blijkt even goed te werken als de traditionele ‘ruggenprik’. Dat blijkt uit een studie die opgezet en gecoördineerd werd vanuit het AMC Amsterdam. De studie is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Bij de nieuwe techniek wordt gedurende enkele dagen pijnstilling continu toegediend via dunne katheters naast de wond.  En patiënten krijgen ook een morfinepompje.


Pijnstilling

Pijnstilling is erg belangrijk voor een goed herstel na een buikoperatie. Op dit moment is een ruggenprik (‘epidurale pijnstilling’) de standaard methode voor pijnstilling in de meeste ziekenhuizen. Alhoewel een ruggenprik goede pijnstilling geeft, kan het plaatsen ervan door de patiënt als onprettig ervaren worden.  Daarnaast bestaat er een zeer klein risico op ernstige complicaties. Ook zijn er vaak tijdelijke bloeddrukdalingen, waarvoor medicijnen gegeven moeten worden en ontvangen patiënten een blaaskatheter. Al deze nadelen komen minder (of niet) voor bij de wondkatheter-techniek.

De techniek met wondkatheters wordt al langer in Engeland en de Verenigde Staten gebruikt. In Nederland is deze techniek nog nauwelijks bekend. Hoofdonderzoeker Marc Besselink (chirurg) is tevreden met de uitkomsten van het onderzoek: “dit onderzoek laat zien dat er goede alternatieven zijn voor de ruggenprik”.

Mede-onderzoekers Denise Veelo en professor Markus Hollmann (anesthesiologen) onderschrijven dat de studie laat zien dat de wondkatheters voor goede pijnstilling zorgen bij bovenbuik operaties. Zij verwachten niet dat de wondkathetertechniek op korte termijn de ruggenprik geheel zal vervangen. Daarvoor zal nog verder onderzoek nodig zijn, waarmee reeds gestart is.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het AMC Amsterdam met medewerking van het OLVG Amsterdam. Verschillende Nederlandse ziekenhuizen hebben interesse getoond in de nieuwe techniek.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen