Stichting Laurens onder verscherpt toezicht

0
660

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Stichting te Rotterdam (Stichting Laurens) voor een periode van 8 maanden onder gesteld. Volgens de inspectie voldoet de zorg die Stichting Laurens biedt niet aan de normen. De inspectie heeft er niet voldoende vertrouwen in dat Stichting Laurens zonder extra maatregelen binnen een redelijke termijn de tekortkomingen kan opheffen.

Het verscherpt toezicht is gericht op de verpleeghuizen van Stichting Laurens die ouderenzorg leveren op basis van de Wet Langdurige Zorg. Daarnaast richt het verscherpt toezicht zich op de thuiszorg die Stichting Laurens levert.

De belangrijkste conclusies

Stichting Laurens voldoet niet aan alle normen voor goede en veilige zorg. Hierdoor zijn er risico’s voor de cliëntveiligheid. Stichting Laurens weet al langere tijd dat er problemen zijn. Maar het lukt Stichting Laurens niet om de kwaliteit van zorg op het vereiste niveau te brengen.

Er wordt niet genoeg geleerd van incidenten en calamiteiten. Deze gebeurtenissen worden niet goed geanalyseerd. Daardoor worden niet de juiste verbetermaatregelen geformuleerd. En de verbetermaatregelen die geformuleerd worden, worden niet altijd uitgevoerd. Daarnaast worden de verbetermaatregelen niet altijd doorgevoerd bij andere locaties. Zo wordt niet voorkomen dat een dergelijke ernstige gebeurtenis nog een keer gebeurt.

De IGZ maakt zich ook zorgen over de personeelsbezetting in combinatie met alle taken die medewerkers moeten uitvoeren. Medewerkers kunnen hierdoor onvoldoende de zorg en ondersteuning geven die de cliënt nodig heeft.

Hoe nu verder?

De inspectie wil resultaat zien bij Stichting Laurens. De vastgestelde tekortkomingen moeten binnen acht maanden worden weggenomen. De inspectie zal in de komende tijd de ontwikkelingen bij Stichting Laurens nauwlettend volgen. Onder andere door het doen van onverwachte toezichtbezoeken.

Bron: IGZ

Vorig artikelAMC en VUmc dienen melding in bij de ACM
Volgend artikelStart grootschalig ontwikkelingsprogramma meten in de zorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.