Weet je nog de Ice Bucket Challenge van 2014? Het heeft een doorbraak voor ALS gefinancierd ALS breakthrough | Society | The Guardian

De vereniging ALS laat weten dat de Ice Bucket Challenge die viraal ging, ervoor heeft gezorgd dat er een nieuw gen is geïdentificeerd dat wordt geassocieerd met de ziekte ALS. De ice bucket challenge was een wereldwijd fenomeen in de zomer van 2014 waarin mensen een emmer ijs waterover hun hoofd gooiden om donaties te werven voor ALS en nomineerden van anderen om het zelfde te doen.

Die campagne heeft meer dan $100m in een periode van 30 dagen opgebracht, en daarmee zorgden de donaties voor de volledige financiering van een aantal onderzoeksprojecten.

Project MinE
Eén vn die onderzoeken was Project MinE, een initiatief wat Big Data verzamelde en gefinancierd werd door de vereniging ALS uit de gelden van de ice bucket challenge donaties Onderzoekers van het project hebben op maandag aangekondigd dat ze een nieuw gen hebben gevonden dat wordt geassocieerd met de ziekte ALS. Volgens deskundigen zou deze ontdekking kunnen leiden tot nieuwe behandelmogelijkheden voor de ziekte.

 

Remember the ice bucket challenge? It just funded an ALS breakthrough | | The Guardian

“Slate wrote that “for most of the people posting ice bucket videos of themselves on Facebook, Vine, and Instagram, the charity part remains a postsc

ript”, while Time called it “problematic in almost every way”, going on to say that “most of its participants … didn’t mention the disease at all. The chance to jump on the latest trend was an end in itself. In fact, the challenge’s structure seems almost inherently offensive to those touched by ALS.”

Scores of celebrities including Mark Zuckerberg, Anna Wintour, Tom Cruise, Charlie Sheen, Robert Downey Jr and hundreds more made videos, but the campaign was criticised by some.

The ice bucket challenge was a phenomenon in the summer of 2014 in which people dunked a bucket of iced water over their heads in order to solicit donations before nominating others to do the same.

It is often easy to dismiss viral charity campaigns as “slacktivism”, which lacks in real-world impact (we never did catch the warlord Joseph Kony, after all) but a breakthrough discovery bankrolled by 2014’s ALS ice bucket challenge may give the lie to that cynicism.

The ALS Association says money raised by viral charity challenge, dismissed as ‘slacktivism’ by many, has helped identify a new gene associated with the disease”

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen