Let op: kinderen kunnen neusverstuiver midazolam eenvoudig losdraaien

0
634

 

Bijwerkingencentrum ontving een melding van een overdosering bij een meisje van twee jaar doordat zij de midazolam neusverstuiver losdraaide van de flacon en een deel van de inhoud opdronk. Het meisje, epilepsiepatiënt, had midazolam in gebruik om indien nodig een aanval tegen te gaan.

Midazolam
Tijdens het ambulancetransport naar het ziekenhuis werd, vanwege haar vertraagde ademhaling, Anexate® (flumazenil) toegediend. Daarna volgde opname op de Kinder Intensive Care van het ziekenhuis waar eveneens Anexate® werd toegepast. Behalve een vertraagde ademhaling, keek zij versuft uit de ogen, had een verhoogde hartslag en was geagiteerd. Een dag later had het meisje geen klachten meer en kon zij terug naar huis.
Flacon
Aangezien het een ongebruikte flacon van 5 ml betrof en daarin na het drinken nog 2 ml aanwezig was, heeft het meisje waarschijnlijk 3 ml opgedronken. Er zijn twee sterkten van midazolam neusspray beschikbaar, het is onduidelijk om welke sterkte het hier ging. De exacte hoeveelheid midazolam die zij binnenkreeg, is daardoor niet bekend. Bij een overdosering van benzodiazepines, zoals midazolam, kunnen bijvoorbeeld klachten van verminderde ademhaling, verwardheid, slaperigheid en versnelde hartslag optreden.
Neusspray
Midazolam neusspray is een apotheekbereiding en wordt door meerdere grootbereiders geproduceerd. De draaidop met verstuiver die op de flacon is bevestigd heeft geen kindveilige sluiting waardoor ook kinderen deze eenvoudig kunnen openen. Daarom is het van groot belang dergelijke producten buiten bereik van kinderen te bewaren.
Bron: Lareb
Vorig artikelNico Stam nieuwe bestuursvoorzitter Maastricht Convention Bureau
Volgend artikelGroot deel donororganen komt van 56+ers
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.