Zikavirus in Latijns-Amerika

Op 15 mei 2015 heeft het ministerie van Volksgezondheid van Brazilië bevestigd dat er mensen in Brazilië besmet zijn geraakt met het virus. Dat was de eerste keer dat dit virus in Brazilië is gerapporteerd. Het virus is voor het eerst ontdekt in 1947 in Oeganda. Wereldwijd is er een aantal uitbraken gerapporteerd in Afrika en Zuidoost-Azië. Eind 2013 zijn er ook uitbraken gemeld in Frans-Polynesië en omringende eilanden waaronder ook Paaseiland. 
Muggenbeten kunnen in Zuid- en Midden-Amerika gevaarlijk zijn. Alleen voor het Amazonegebied (Manaus en Cuiaba) wordt malaria profylaxe geadviseerd.  Voor de overige gebieden is bescherming voldoende: gebruik tussen zonsondergang en zonsopgang insectenwerende middelen (DEET), draag bedekkende kleding met lange mouwe, slaap onder een klamboe en vermijd gebieden waar het water stilstaat.
Oranjefans moeten er verder voor zorgen dat ze tenminste tien dagen voor vertrek een vaccinatie tegen hepatits A, DTP en gele koorts halen.

Zika

Sinds mei heeft het virus zich verspreid naar verschillende gebieden in Noord-, Zuid- en Midden-Amerika, waaronder ook landen als Curaçao, Suriname, Aruba, St Maarten en Bonaire. Het is waarschijnlijk dat het virus zich verder zal verspreiden over Noord-, Zuid- en Midden-Amerika.

LCR

De landen waar autochtone gevallen zijn gemeld, worden per land op de website van het LCR geplaatst onder ‘advies per land’. In gebieden waar zikavirus is gemeld komen ook denguevirus en chikungunyavirus voor. Al deze virussen worden door dezelfde muggen overgedragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Voor reizigers naar deze gebieden wordt geadviseerd met name overdag strikte antimuggenmaatregelen te nemen.

Zie ook de folder ‘DEET op reis’. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een zikavirusinfectie opgelopen tijdens de zwangerschap een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Een mogelijke associatie van zikavirusinfecties met Guillain-Barre syndroom is onlangs beschreven.

Zwangerschap

In het algemeen zijn vrouwen tijdens de zwangerschap kwetsbaarder voor infectieziekten. Daarom wordt reizen naar de malaria- of gelekoortsgebieden tijdens de zwangerschap in het algemeen afgeraden. Het LCR adviseert aan zwangeren om de risico’s van een reis naar de tropen goed af te wegen vanwege het vóórkomen van tropische infectieziekten, zoals , malaria en . Dit geldt dus ook voor zikavirusinfecties. De WHO adviseert sinds 8 maart 2016 aan zwangeren vrouwen om niet naar gebieden te reizen waar zikavirus voorkomt. Zwangere vrouwen die een reis overwegen of in gebieden zijn geweest waar het zikavirus voorkomt, verwijzen wij naar de website van het RIVM. Ook voor alle veel gestelde vragen over het zikavirus verwijzen wij u naar de website van het RIVM.

Voor het boeken van een reis wordt altijd aan zwangere vrouwen geadviseerd informatie in te winnen bij een reizigersadvies en -vaccinatiebureau.

Bron: LCR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen