Medicijnen mee op reis

0
1709

De staat voor veel mensen voor de deur. Voor velen van ons een periode van rust en plezier, voor de ander een nachtmerrie, uit onderzoek is gebleken dat één op de twee reizigers tijdens zijn vakantie wel eens ziek wordt of andere lichamelijke problemen heeft. Het is dus zaak om je reisapotheek op orde te hebben. De meeste apotheken in Nederland geven gratis advies over de juiste benodigdheden.

Medisch paspoort

Sinds 2001 is er een Europees medisch paspoort verkrijgbaar, dit geeft in 11 Europese talen je medische geschiedenis en eventuele problemen met je gezondheid aan. Erg handig indien je medicijn gebruiker bent en met spoed naar een arts moet en je de taal van het land niet machtig bent.

ADHD en medicijnen

je met een kind wat last heeft van ADHD en gebruik je hier Ritalin of Concerta voor? Dan goed opletten!! Je hebt namelijk een schengenverklaring nodig. Ritalin en Concerta vallen namelijk onder de opiumwet en dat kan ernstige gevolgen hebben aan de grens. Lees meer op de website van de inspectie voor de volksgezondheid. Hier is ook een schengen verklaring te downloaden.

Als u medicijnen gebruikt is het belangrijk op een aantal dingen te letten.
  • neem voldoende medicijnen mee op vakantie en bestel deze op tijd. Houdt u er aub ook rekening mee dat de praktijk ook vakantie heeft.
  • vraag bij de apotheek een medicatie paspoort.
  • als u gaat vliegen, zorg dan altijd dat u voor de eerste paar dagen medicijnen in de handbagage heeft, in de originele verpakking. Als uw bagage kwijt raakt heeft in ieder geval geen zorg over uw medicijnen.
  • bij vragen over houdbaarheid, of omstandigheden waaronder u medicijnen moet bewaren kunt u contact opnemen met de praktijk of met uw apotheek.
  • Voor een groot aantal landen is een vaccinatie vereist. Een reisadvies krijgt u bij de GGD.
Wat hoort in een goed gevulde EHBO-kit?

Alle medicijnen die u thuis of met enige regelmaat gebruikt mogen natuurlijk niet ontbreken, zorg voor medicijnen op recept waarbij je problemen verwacht om een medisch paspoort.
Neem meer dan genoeg medicijnen mee, en verdeel de medicijnen over al je bagage, zorg dat je in ieder geval een kleine hoeveelheid in je handbagage hebt zitten mocht onverhoopt je overige bagage niet aankomen komt u niet in de problemen.

Checklist Vakantie medicijnen

1. Medisch paspoort en eventueel vaccinatieboekje.
2. Eigen medicijnen (op doktersvoorschrift).
3. Pleisters, tape, steriele gazen, verband, verbandhechters, watten, zwachtels, mitella, likdoornpleisters, zwaluwstaartjes.
4. Schaar, pincet, naald, tekenbeet-setje, thermometer (geen kwikthermometer i.v.m. breuk).
5. Wonddesinfectiemiddel (Betadine, Calendulaspray).
6. Middel tegen reisziekte (wagenziektepillen).
7. Middel tegen diarree (Norit, Diacure).
8. Laxeermiddel (Dulcolax, Bisacodyl).
9. Maagtabletten (Rennies)
10. Pijnstillers (Paracetamol, Ibuprufen, Saridon).
11. O.R.S. (Oral Rehydration Salts) en zouttabletten.
12. Middelen (creme) tegen huidaandoeningen en muggenbeten (Nestosyl, Azaron).
13. Slaap- en eventueel anti-jetlagmiddel.
14. Lippencreme (Labello, Blistex)
15. Koortslipcreme.
16. Oogdruppels (Ogentroost).
17. Oordruppels (Otalgan).
18. Neusdruppels (Otrivin).
19. Keeltabletten (Strepsils, Trachitol).
20. Kruidnagel (tegen tand- en kiespijn).
21. Insectenwerend-middel, muggenolie, eventueel klamboe.
22. Malaria tabletten (indien geadviseerd).
23. Drinkwaterdesinfectiemiddel of waterfilter.
24. Ontsmettingsdoekjes.
25. Condooms, anti-conceptie pil.
26. Talkpoeder.
27. Voetverzorging (Dermacure, Gehwol).
28. Zonnebrandcremes, aftersuncreme.
Vorig artikelNeem de bijsluiters van je medicatie digitaal mee
Volgend artikelTips reizen met een vliegtuig
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.