Strandgangers, pas op voor de pieterman

Strandgangers pas op voor de . De pieterman is een vis die aan de Nederlandse kust leeft. Er zijn twee typen pietermannen, de kleine die zich met name aan de kustlijn ophoudt en de grote pieterman die doorgaans in de diepere delen van de zee leeft. De kleine pieterman graaft zich in in het zand in ondiep water, waar zwemmers er soms op stappen. Op zijn rug heeft hij scherpe stekels die verbonden zijn met een gifpompje.

Een steek van de kleine pieterman is meestal niet dodelijk en geeft alleen een zeer pijnlijke sensatie in het aangedane lichaamsdeel. Soms is er een rijtje met prikgaatjes te zien.

Pietermansteek

De behandeling van een pietermansteek is eenvoudig door zelf uit te voeren. Het aangedane lichaamsdeel dient ongeveer een kwartier tot twintig minuten in zo ‘heet’ mogelijk water gedompeld te worden (pas op voor brandwonden). Controleer zelf of het water niet te heet is! Het gif van de pieterman bestaat namelijk uit eiwitten die bij temperaturen boven 40 graden Celsius instabiel zijn en snel afgebroken worden. Azijn werkt vaak ook neutraliserend.

Giftig

Het giftige visje kan gemeen steken. In sommige gevallen raken slachtoffers in coma door een steek van een pieterman. Mensen die gestoken zijn, worden er misselijk van of krijgen heftige pijn na een steek. Daarnaast kan een infectie optreden in de wondjes. En controleer of de stekel van de vis niet in de voet van het slachtoffer is achtergebleven.

Pieterman

Elk jaar worden tientallen mensen gestoken, vooral in warm water komen de visjes regelmatiger voor. Tegen een steek van de pieterman is geen tegengif. De pieterman is één van de giftigste dieren in Europa. De vis graaft zich in ondiep water in, wachtend op een prooi.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen