Tijgermug al op vijf locaties gespot

Array

Onlangs is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij een handelaar in gebruikte banden in Etten-Leur de aangetroffen. Na Lelystad, Emmeloord, Assen en Weert is Etten-Leur deze zomer al de vijfde gemeente waar deze gevaarlijke exotische mug is gespot. De tijgermug kan ruim 20 virusziekten overdragen, waaronder , en .

Uit de publicatie van de vondst op haar site, blijkt dat de NVWA de tijgermug op 2 augustus heeft ontdekt. Daarmee is dit het tweede achtereenvolgende jaar waarin tijgermuggen in Etten-Leur zijn gevonden.

Tijgermugvangsten

Dit jaar zijn al in vier andere gemeenten tijgermuggen aangetroffen: in Lelystad, Emmeloord, Assen en Weert. Voor de eerste drie gemeenten is 2016 het vierde achtereenvolgende jaar van tijgermugvangsten, voor Weert is het het zesde jaar. In Weert is de tijgermug dit jaar voor het eerst aangetroffen bij een handelaar in vrachtwagens.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten: “Uit het feit dat er tijgermuggen bij deze bedrijven rondvliegen blijkt dat deze bedrijven de Warenwet overtreden, evenals het convenant dat de bedrijven met de minister van Volksgezondheid getekend hebben. Het platform is daarom naar de rechter gestapt, om minister Edith Schippers te dwingen om handhavend op te treden. De rechter zal eind augustus uitspraak doen.

Bericht op site NVWA over de vondst in Etten-Leur: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dieren-dierlijke-producten/dossier/aziatische-tijgermug/vondsten/vondst-aziatsche-tijgermug-etten-leur

Bericht op site NVWA over de vondsten in 2016 tot nu toe: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/eten-drinken-roken/dossier/aziatische-tijgermug/vondsten

Het platform Stop invasieve exoten is een stichting die tot doel heeft de introductie en verspreiding van uitheemse dieren, planten en micro-organismen tegen te gaan, ter bescherming van onder meer natuur, gezondheid en economie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen