Cola light kan salmonella en shigella doden

Volgens de WUR kan light ziektekiemen als en doden. Deze ziektekiemen zijn beruchte veroorzakers van voedselvergiftiging. Gewone cola werkt niet vanwege de suiker die die frisdrank. Dat stelde dr. R. Beumer van de leerstoelgroep Levensmiddelenmicrobiologie van de Wageningse universiteit al eens. Beumer denkt dat het fosforzuur in cola light gaat de bacteriën te lijf. Suiker in gewone cola beschermt de ziektekiemen tegen het fosforzuur. Er is overigens wel een hele fles cola nodig om een hap besmet voedsel te neutraliseren. Maar om voedselvergiftiging thuis en op vakantie te voorkomen heeft Beumer maar een verstandiger advies: voorkom het door goede hygiëne.

Cola heeft nog een aantal voordelen voor op vakantie:
  • Giet een blikje Cola leeg in het toilet en laat het 1 uur intrekken en trek dan door. Het citroenzuur in cola maakt de porceleinenpot goed schoon.
  • In veel USA-staten hebben politieauto’s standaard 1-2 flessen cola in de auto om bloedresten van de weg te verwijderen na auto-ongelukken.
  • Om een vastzittende bout los te krijgen, laat je er een in Cola gedrenkte doek een minuut of 10 op zitten.
  • Insectenresten van hun ruit of vizier verwijderen; gebruik Cola.

De eerste cola was Coca Cola en is uitgevonden in 1886 door de apotheker John Pemberton, die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere maagklachten, hoofdpijn en vermoeidheid. Aanvankelijk bevatte Coca Cola een extract van cocabladeren, maar onder druk van de autoriteiten werd dit in het begin van de 20ste eeuw weggelaten.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen