Een kwallenbeet; wat moet je doen?

Array

Reist u binnenkort naar de Middellandse Zee?
Let goed op de adviezen, en hou de groene (veilig) gele (risico) en rode (gevaar) vlaggen, van het Rode Kruis (Cruz Roja) en de strandwachten goed in de gaten. Deze adviezen hebben ook betrekking op de aanwezigheid van kwallen in het water.

Wat moet je doen bij een ?
  • Nooit wrijven met handdoek of zand
  • De brandplek niet spoelen met kraanwater of mineraalwater wel met zeewater
  • Resten van tentakels verwijderen met een pincet of met een handschoen afspoelen met (verdunde) azijn en daarna koelen met ijszak
  • Bij felle reactie (zwellingen) een dokter raadplegen die gewoonlijk een pijnstillende zalf voorschrijft
  • Normaal kan er alleen voor mensen met een allergie een accuut gevaar dreigen
  • Gewoonlijk verdwijnen de gevolgen van een kwallenbeet na drie tot tien dagen

Een extra gevaar vormt het Portugees Oorlogschip! Voor de Spaanse zuidelijke kust zijn gevaarlijke reuzenkwallen gesignaleerd maar het broeikaseffect duiken ze in een groter gebied op. Het gaat om kwal met tentakels van wel dertig meter lengte. Wie daar mee in aanraking komt kan pijnlijke verwondingen en ontstekingen oplopen. Zieke mensen of mensen met een verminderde weerstand kunnen zelfs ademhalingsmoeilijkheden of een hartstilstand krijgen. De kwallen blijven vooralsnog redelijk ver uit de kust, zo’n zevenhonderd meter. De gemiddelde badgast zal er dus niet zo snel meer in aanraking komen. Toch worden zwemmers en watersporters dringend gewaarschuwd heel goed uit te kijken voor deze gevaarlijke kwal.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen