Diarree op vakantie, wat nu, wanneer naar een dokter?

Array

Reizigersdiarree, buikloop, gaat meestal vanzelf over. Zorg dat u genoeg drinkt om uitdroging te voorkomen. Bij milde diarree is voor volwassenen het drinken van bouillon en vruchtensap (van fruit dat u zelf geschild en goed gewassen heeft met flessenwater of beter rechtstreeks uit de fabrieksverpakking) meestal voldoende. Verder kunt u geleidelijk aan weer eten. Een speciaal dieet is bij diarree niet nodig.

Bij reizigersdiarree kunt u een speciaal ORS-drankje maken om uitdroging te voorkomen. ORS is een afkorting van het Engelse “oral rehydration solution”. Het bevat suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden.

Gebruik ORS als er een verhoogde kans is op uitdroging. Bijvoorbeeld:

  • bij kinderen en ouderen met reizigersdiarree
  • bij volwassenen met hevige diarree (minstens 8 keer per dag);
  • als u bij diarree door koorts of overgeven extra veel vocht verliest en te weinig drinkt of erg veel dorst heeft.
Medicijnen bij diarree

Alleen tijdens het reizen kunt u eventueel loperamide gebruiken, een middel dat ervoor zorgt dat de ontlasting minder vaak komt. Loperamide mag u hooguit twee dagen gebruiken. Het kan verstopping veroorzaken en het versnelt de genezing niet. Bij bloederige diarree met koorts, en bij kinderen onder de acht jaar, mag u geen loperamide gebruiken. Gebruik loperamide ook niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Bij diarree helpen de zwarte tabletten met geactiveerde kool (Norit) niet.

Medicatie die zorgt voor een remming van de darmactiviteit

Als het noodzakelijk is dat de diarree onmiddellijk ophoudt, wanneer je bijvoorbeeld een lange reis voor de boeg hebt, dan biedt een medicijn dat loperamide bevat vaak een goede oplossing. Praat hierover eerst met een dokter. Van zodra de diarree ophoudt, moet je stoppen met de inname van deze medicijnen. Ook immodium en zakjes met oplosbaar poeder tegen diarree behoren tot deze categorie van medicatie. Probiotica en yoghurt kan helpen dan darmflora te herstellen.

Orale rehydratatievloeistoffen (ORS)

ORS bevatten vooral suiker en mineralen. Ze worden gebruikt om uitdroging te voorkomen. Vooral kinderen en ouderen lopen hiervoor ernstig risico als ze het slachtoffer worden van diarree.

Al deze middelen zorgen er wel voor dat de diarree ophoudt, maar ze lossen de oorzaak ervan niet op. Wanneer er bloed in je stoelgang zit of als je last krijgt van hoge koorts, moet je zo snel mogelijk bij een dokter langsgaan.
Wanneer naar de dokter

Heeft u reizigersdiarree gekregen? Neem dan contact op of ga naar een plaatselijke arts als u te weinig vocht binnenhoudt en er kans is op uitdroging. Kinderen onder de twee jaar en ouderen boven de 70 jaar moeten op de dag waarop de waterdunne diarree begint naar een arts. Ook als u bij diarree ernstig ziek bent, met koorts en bloed bij de ontlasting, moet u naar een arts. Let ook goed op de symptomen: koorts kan wijzen op een ernstige infectie, een rode of zwarte stoelgang kan wijzen op een bloeding of een parasitaire infectie. De symptomen van een parasitaire infectie zijn buikpijn en diarree.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen