Kwetsbaarheidsparadox: meer PTSS in minder kwetsbare landen

Array

Recentelijk is het voorkomen van post-traumatische stressstoornis () onder volwassenen in 24 landen in kaart gebracht. Verschillen tussen landen kunnen grotendeels worden verklaard door verschillen in  blootstelling aan schokkende gebeurtenissen en sociaaleconomische landkenmerken. Het onderzoek wijst op een paradox. Anders dan verwacht lopen populaties in minder kwetsbare landen, zoals Nederland, Canada, en Nieuw-Zeeland, juist een groter risico op PTSS.

Naar risicofactoren voor de ontwikkeling van PTSS is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan. Blootstelling aan oorlog, rampen en andere schokkende gebeurtenissen, feitelijk en gepercipieerd, is een belangrijke voorspeller. Het risico op het ontwikkelen van PTSS verschilt echter per individu. Vrouwen hebben een twee keer zo grote kans. Wie al kampt met psychische problemen of uit een lager sociaaleconomisch milieu komt, is ook kwetsbaarder. Terwijl een goed sociaal vangnet juist beschermend werkt. Al met al lopen kwetsbare individuen en groepen een verhoogd risico op het ontwikkelen van trauma-gerelateerde klachten.

Kwetsbaarheidsparadox

“Wat deze studie toevoegt is dat er ook cultuur- en landkenmerken zijn die een rol spelen’, aldus Michel Dückers. Een eenduidige verklaring voor de ‘kwetsbaarheidsparadox’ is nog niet voorhanden. ‘Wat we wel zien, is dat de minder kwetsbare naties erg individualistisch zijn. Het ontbreekt mensen mogelijk aan sociale steun. Het zijn ook landen waar mensen hoge eisen aan zichzelf stellen en dus sneller voor hun gevoel mislukken en dan de oorzaak buiten zichzelf zoeken.”

The British Journal of Psychiatry

Het onderzoek, gepubliceerd in The British Journal of Psychiatry, is uitgevoerd door onderzoekers van het , Impact/Arq, Monash University en UCL London. De landenstudie maakt deel uit van een serie onderzoeken die beogen bij te dragen aan de kennis over de impact van schokkende gebeurtenissen en de capaciteit van samenlevingen om daarmee om te gaan.

Klik hier voor het artikel. Over het onderzoek zijn artikelen verschenen in De Volkskrant en The Guardian.

Bron: Nivel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen