Coping is voor herstel na een gebroken pols belangrijker dan de soort breuk

Array
Opereren van lang niet altijd noodzakelijk wijst proefschrift uit :Zorg kan beter en efficiënter

Een gebroken pols is een van de meest voorkomende breuken. Als de botdelen ver uit elkaar staan en de patiënt voor een operatie kiest, kan de geopereerd worden. De ernst van de breuk (hoe ver de botdelen uit elkaar staan) lijkt niet zoveel uit te maken voor het herstel. De pijnbeleving en de van de patiënt doen er wel veel toe. Vooral rampdenken, de neiging om pijn en stijfheid verkeerd te interpreteren en je voor te bereiden op het ergste, is een belangrijke factor. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Teun Teunis die op 25 augustus aan de Universiteit Utrecht promoveert op dit onderwerp. Hij heeft onderzocht wat het herstel  na een operatie bepaalt. Het is belangrijk dat artsen de rol van pijnbeleving, coping en rampdenken bij het herstel erkennen. Het zou artsen kunnen helpen om patiënten te leren hiermee om te gaan.

Mede aan de hand van zijn onderzoek heeft hij een keuzehulp ontwikkeld die patiënten kan helpen bij het kiezen van een behandeling. Een keuzehulp is een instrument met neutrale informatie dat helpt bij het kiezen van een behandeling. “De keuzehulp biedt ook de mogelijkheid om patiënten actief te betrekken bij het zorgproces”, aldus Teunis.

Niet alle breuken hoeven gezet te worden

Verder blijkt dat het veilig is om niet alle verplaatste breuken recht te zetten, als de patiënt toch kiest voor een operatie. Dit bespaart tijd, kosten en patiënten hoeven deze pijnlijke procedure niet te ondergaan.

Bron: Van Campen Consulting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen