Wijkverpleegkundige organiseert thuiszorg vanuit Spoedeisende Hulp

Array

Per september 2016 starten Cordaan, Evean en in Amsterdam een pilot met wijkverpleegkundigen op de (). Dit zou moeten leiden tot betere zorg voor kwetsbare ouderen, minder onnodige opnames en minder opnamestops. Het idee is dat wijkverpleegkundigen kwetsbare ouderen tijdens avonden en weekenden van de SEH naar huis begeleiden, waarmee ruimte op de SEH en in het ziekenhuis gecreëerd wordt.

De aftrap was 29 juli, toen wijkverpleegkundigen en een thuiszorgmanager van Cordaan en Evean een avond meeliepen op de SEH van het ziekenhuis OLVG, locatie Oost. De pilot zal minstens drie maanden duren en past binnen het SIGRA-project ‘Doorstroming van patiënten naar (tijdelijke) vervolgzorg’.

Mede doordat ouderen langer thuis blijven wonen, ook als er een zorgbehoefte is, is er op verschillende SEH’s in Amsterdam een forse toename van ouderen met een steeds complexere zorgvraag. Als een oudere thuis niet meer goed voor zichzelf kan zorgen, wordt hij/zij vaker doorgestuurd naar de SEH. De drukte op de SEH kan leiden tot een onwenselijke opnamestop. Wanneer een ziekenhuisopname niet nodig blijkt en de patiënt naar huis kan, is het van belang dat de thuissituatie en de zorgvraag goed worden ingeschat. Zonder transferverpleegkundige op de SEH, die normaliter tijdens kantoortijden het ontslag vanuit het ziekenhuis coördineert, is de SEH hier onvoldoende op toegerust. Dit kan resulteren in opnames zonder medische indicatie, wat onnodig belastend is voor zowel de oudere zelf, als het medische systeem.

Jan Withaar, manager bij Evean: ”Met deze vernieuwende aanpak dragen we gezamenlijk bij aan een betere begeleiding van patiënten, met name kwetsbare ouderen, vanuit de Spoedeisende Hulp naar huis.”

Aansluiting op thuiszorg of verpleeghuis

In de praktijk mist de Spoedeisende Hulp de middelen die een directe aansluiting met de thuiszorg of het verpleeghuis (voor een eventuele tijdelijke opname) mogelijk maken, vooral in de avonduren en in het weekend. Nauwere betrokkenheid van wijkverpleegkundigen vanuit de thuiszorg zou soelaas kunnen bieden. Wijkverpleegkundigen kunnen de thuissituatie van de patiënt in kaart brengen, zodat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek tegen de juiste financiering krijgt. Vanuit het SIGRA-project ‘Doorstroming van patiënten naar (tijdelijke) vervolgzorg’, waaraan OLVG, Cordaan en Evean deelnemen, is besloten dit idee verder te onderzoeken. Drie maanden lang zetten zij wijkverpleegkundigen in voor de transfers van de SEH naar huis. In een volgende fase wordt ook gekeken of de huisartsenpost gebruik kan maken van de expertise. Als dit succesvol is, kan deze werkwijze ook bij andere ziekenhuizen ingezet worden.

Thuiszorgorganisaties lopen mee op de SEH

Als startsein van de pilot hebben wijkverpleegkundigen Annamarie Valkema en Karin Heijne (Cordaan) en manager thuiszorg Jan Withaar (Evean) een avond meegelopen op de grootste SEH van Amsterdam in OLVG locatie Oost. Doel was een goed beeld te krijgen van wat er speelt op de SEH en welke vragen zij in de praktijk tegenkomen. De wijkverpleegkundigen van Cordaan en Evean gaan de pilot verder vormgeven in samenwerking met de SEH van OLVG.

Meer informatie over het project Doorstroming van patiënten naar (tijdelijke) vervolgzorg

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen