ERC Proof of Concept Grant voor prof. Harald Schmidt

0
585

heeft een ontvangen voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn voor beroerten en andere acute neurodegeneratieve aandoeningen. In 2011 ontving Schmidt een ERC Advanced Investigator Grant (2,3 M€) voor zijn onderzoek naar de rol van oxidatieve stress in het ontstaan van cardiovasculaire ziekten. Dit onderzoek heeft inmiddels een mogelijke nieuwe behandeling voor beroerten ontwikkeld. Dankzij de ERC PoC grant ter waarde van 150 k€ kan hij deze behandelmethode verder optimaliseren, preklinisch testen en een business plan opstellen voor de commerciële ontwikkeling van het medicijn. Daarna kan het worden getest bij mensen.

Hart- en vaatziekten

Beroerten (verzamelnaam voor herseninfarcten en -bloedingen) vormen de tweede doodsoorzaak en zijn de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Er is op dit moment maar één geneesmiddel beschikbaar, maar dit medicijn (antistollingsmedicatie) is slechts matig effectief en heeft meer dan 30 contra-indicaties, met een grote kans op fatale hersenbloeding. Daardoor kan maar liefst 85% van de patiënten met een beroerte niet medicamenteus behandeld worden.

Antistolling zonder bijwerkingen

Wetenschappers zijn daarom op zoek naar een medicijn dat breed toepasbaar is (geen contra-indicaties, direct toepasbaar bij alle vormen van beroerte, zonder risico op secundaire bloedingen) en zoveel mogelijk de overlevingskans verhoogt en de neurologische schade beperkt. Bij zijn onderzoek in het kader van de ERC Advanced Investigator Grant heeft hij een nieuw therapeutisch principe ontdekt dat aan bovenstaande eisen voldoet. Deze behandeling bestaat uit een combinatietherapie die op drie verschillende plekken ingrijpt in het ziektemechanisme en zo de kans op klinisch succes verhoogt.

Het PoC onderzoeksproject, met de titel ‘SAVEBRAIN – Proof of principle for a first in class neuroprotective therapy in stroke and other acute neurodegenerative conditions’, wordt uitgevoerd in samenwerking met het Fraunhofer Gesellschaft zur Foerderung der angewandten Forschung (Lübeck).

Bron: Universiteit Maastricht