Matiging in blowen en roken, maar niet in alcohol

Array
Resultaten onderzoek onder coffeeshopbezoekers: Amsterdamse coffeeshopbezoekers minder vaak

Onder Amsterdamse coffeeshopbezoekers is elke dag een joint niet ongewoon, maar ze blowen wel minder dan zes jaar geleden. Dat blijkt uit Antenne 2015, het jaarlijks onderzoek van het Bonger Instituut (UvA) en Jellinek naar de ontwikkelingen in het Amsterdamse uitgaansleven en op de Amsterdamse drugsmarkt.

Coffeeshopbezoekers vaker student

In 2015 hebben 227 bezoekers van ruim 25 verschillende coffeeshops, verspreid over de stad, meegedaan aan de Antenne survey over uitgaan en middelengebruik. Dat zijn coffeeshops waar vooral lokaal publiek komt. (Coffeeshops met vooral toeristen zijn buiten beschouwing gelaten.) De overgrote meerderheid werkt en/of volgt onderwijs; krap één op de tien doet dat niet (9%). Waarschijnlijk zijn de frequente bezoekers in dit onderzoek oververtegenwoordigd. Toch heeft 3% het afgelopen jaar niet geblowd. De onderzochte bezoekers vormen een etnisch gemêleerde groep, zijn gemiddeld 25 jaar en ruim driekwart is man (78%). Vergeleken met de vorige survey onder coffeeshopbezoekers (in 2009) zijn die van 2015 vaker student (29%, tegenover 17% in 2009). Deze trend zagen we eerder ook al bij Antenne surveys onder club- en cafébezoekers en heeft te maken met de forse groei van het aantal studenten in de afgelopen jaren in de stad.

Joint blijft populairst, synthetische wiet slaat niet aan

Cannabis kan op heel verschillende manieren gebruikt worden, maar de joint wordt verreweg het vaakst gebruikt: 97% rookt meestal cannabis in een joint. Wiet is twee keer zo populair als hasj. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland wordt ‘synthetische wiet’ in Amsterdam niet veel gebruikt. Een op de tien coffeeshopbezoekers heeft er weleens mee geëxperimenteerd, maar slechts 2% gebruikte het de laatste maand nog.

Matiging in blowen en roken, maar niet in alcohol

Hoewel een fors deel van de coffeeshopbezoekers dagelijks of bijna elke dag blowt (40%), is het aantal lager dan in 2009 (toen 52%). 64% van de gebruikers vindt zelf dat ze te veel of te vaak blowen. Naast het roken van cannabis heeft driekwart in de afgelopen maand tabak gerookt, maar dagelijks roken is fors gedaald: van 58% naar 45%. Daarentegen is het aandeel huidige drinkers fors gestegen van 71% naar 88%. Op de dagen dat ze alcohol nemen, bleef het aantal glazen gelijk, gemiddeld 5 glazen. Ook het percentage dagelijkse drinkers (5%) veranderde niet.

Preventie

Op basis van de gesignaleerde trends in Antenne past Jellinek Preventie waar nodig haar interventies aan of intensiveert de reeds bestaande interventies. Jellinek biedt voor personeel van coffeeshops de cursus ‘goed gastheerschap’ aan waarin het geven van voorlichting over- en het signaleren van overmatig gebruik van cannabis centraal staat. Ook alcoholgebruik verdient grote aandacht. Voor beide middelen kunnen gebruikers op Jellinek.nl een zelftest doen om te testen of het gebruik zich in de risicozone bevindt, en indien dat het geval kunnen ze aan de slag met zelfhulpprogramma’s om te minderen of te stoppen. Gebruikers die vragen hebben omtrent hun gebruik kunnen bij Jellinek terecht voor een gratis adviesgesprek.

Download hier Antenne 2015

Bron: Jellinek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen