Maar vijf weken plezier van ontstressen tijdens vakantie

Array
is veelal dé manier om de van je af te laten glijden. Nederlanders elk miljarden euro om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. We hopen dan lekker ‘bij te tanken’ en er weer voor een heel jaar tegenaan te kunnen. Helaas blijkt dit in de praktijk tegen te vallen. Volgens Amerikaans onderzoek heb je ongeveer vijf weken plezier van een goede vakantiebesteding. 23 % van de respondenten blijkt al na enkele weken weer toe te zijn aan een langere ‘break’. Dit komt omdat de basisspanning van de meeste mensen vóór ze op vakantie gaan al veel te hoog is. De verwachting dat die stress volledig losgelaten kan worden tijdens de broodnodig vakantie geeft meestal flinke teleurstellingen.
Gun jezelf mini-vakanties

De oplossing is zorg dat de basisspanning niet zo hoog oploopt. Dan zou je in theorie geen vakantie nodig hebben om uit te rusten. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt beginnen met vaker door de dag heen een herstelmoment in te bouwen. Letterlijk een pas op de plaats te maken. Ga even zitten en sluit je ogen. Droom lekker weg en denk aan je meest favoriete vakantiebestemming. Schakel al je zintuigen in om jezelf in de ervaring te brengen. Maak je beeld compleet met geuren en kleuren.

Negentig seconden is al voldoende om jezelf in een andere sfeer te brengen. Je lichaam zal hier direct positief op reageren door de hartslag te vertragen en de spieren te ontspannen. Je brein maakt immers geen onderscheid tussen jouw fantasie en de realiteit.

stress niet het werkelijk probleem

Stress niet het probleem
Wanneer je goed over het onderwerp nadenkt, zal je ontdekken dat stress niet het werkelijke probleem is. Een te hoge spanning is het gevolg van een gejaagde levensstijl. Het is in deze tijd steeds moeilijker geworden om de juiste keuzes te maken voor jezelf.
Ontspanning heeft dus te maken met ‘Less is more’. Begrenzen en minimaliseren. Vooral de dingen doen waar je energie van krijgt. Afscheid nemen van de energievreters in je leven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.Het advies is dus leer je omgaan met je stress en ga op een structurele manier meer ontspanning in je leven te brengen.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen