Catharina Ziekenhuis investeert in kankerbehandeling

Array

Het Catharina Ziekenhuis heeft een nieuw bestralingsapparaat (Mobetron) aangeschaft voor de behandeling van patiënten met borstkanker en endeldarmkanker. “Dit apparaat staat op de operatiekamer en wordt gebruikt voor Intra Operatieve Radiotherapie (IORT), ofwel: bestralen tijdens een operatie”, aldus radiotherapeut Jeltsje Cnossen van het Catharina Kanker Instituut. “Hiermee kunnen we onder meer vrouwen met borstkanker in één operatie behandelen. Na die behandeling van anderhalf uur is de tumor weg en hoeven ze niet meer uitwendig bestraald te worden,” vult borstkankerchirurg Yvonne van Riet aan.

“Techniek staat niet stil en ook de ontwikkelingen in de zorg maken grote stappen dus als ziekenhuis willen we up-to-date blijven”, aldus Cnossen. “Met dit nieuwe bestralingsapparaat voldoen we aan de nieuwste veiligheidseisen.”

Bij de behandeling van patiënten met borstkanker en endeldarmkanker werken chirurgen en radiotherapeuten nauw samen. Beide specialismen zijn dan ook blij met deze investering. Van Riet: “IORT bij de behandeling van borstkanker heeft de laatste jaren bewezen zeer effectief te zijn. Veel vrouwen die geconfronteerd worden met borstkanker weten niet dat zij in aanmerking komen voor deze eenmalige behandeling.” Voor patiënten met endeldarmkanker, waar deze techniek al jaren wordt gebruikt, zijn de overlevingskansen door de jaren heen spectaculair gestegen.

Twee centra

Deze behandeling kan in Nederland maar in twee centra plaatsvinden, naast het Catharina Ziekenhuis beschikt ook Medisch Centrum Haaglanden over deze techniek. Van Riet: “Meer vrouwen met borstkanker zouden dit moeten weten. Vrouwen die voor deze behandeling in aanmerking komen moeten ouder zijn dan 60 jaar, de tumor moet kleiner zijn dan 2 centimeter en gevoelig zijn voor vrouwelijke hormonen. Ook mogen er geen kwaadaardige cellen in de schildwachtklier zijn aangetoond.”

IORT betekent dat de patiënt tijdens de operatie bestraald wordt. Op de operatietafel, terwijl de borst of de buik van de patiënt ‘open’ is, wordt de plaats waar de tumor zat, kort en intensief bestraald. Het grote voordeel van deze inwendige bestraling is dat de straling direct het gebied van de tumor bereikt. Voor patiënten met borstkanker betekent dat geen kans op schade voor omliggende gezonde weefsels zoals de longen en gezond borstweefsel. Het bijzondere van de behandeling voor borstkanker is dat het verwijderen van de tumor en de bestraling slechts 1,5 uur duurt. De patiënt kan dezelfde dag naar huis en hoeft na de operatie niet nog 3 weken 5 dagen in de week naar het ziekenhuis voor bestraling.

Flexibel

De IORT-behandeling heeft zich ook op het gebied van endeldarmkanker bewezen. De kennis en kunde van de chirurgen en radiotherapeuten in combinatie met de IORT-behandeling hebben ervoor gezorgd dat in het Catharina Ziekenhuis de overlevingskans bij lokaal uitgebreide endeldarmkanker is gestegen. Regelmatig komen patiënten die elders uitbehandeld zijn naar het Catharina Ziekenhuis om hier met succes voor hun darmkanker te worden behandeld.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Recente artikelen