Drie ERC Starting Grants voor UMCG-onderzoekers

0
866

Drie onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen ontvangen een Starting Grant van de European Research Council (ERC). De Starting Grant, een persoonsgebonden subsidie van 1,5 miljoen euro, is bedoeld om getalenteerde wetenschappers vijf jaar lang te ondersteunen bij hun onderzoek.

Cardioloog Peter van der Meer onderzoekt het vroege ontstaan van hartfalen, voordat onherstelbare schade is opgetreden.

Omdat het wegnemen van hartweefsel bij patiënten gevaarlijk voor ze is en zeker in vroege stadia van hartfalen onmogelijk is, maakt hij gebruik van pluripotente stamcellen: huidcellen die, door ze te reprogrammeren, tot stamcellen kunnen worden omgevormd. Hierdoor kunnen de onderzoekers een stukje kloppend hartweefsel maken van een patiënt met hartfalen. Door dit bloot te stellen aan uitlokkende factoren, bijvoorbeeld chemotherapie die schadelijk is voor het hart, probeert Van der Meer nieuwe paden te vinden die betrokken zijn bij het ontstaan van hartfalen.

Onderzoekers

Geneticus Sasha Zhernakova onderzoekt hoe darmflora van jonge baby’s wordt gevormd. Bij de geboorte hebben baby’s een beperkt aantal bacteriën en virussen in hun darmen. Gedurende hun eerste levensjaar wordt dit uitgebreid en wordt de darmflora stabiel. Hoe virussen en bacteriën zich ontwikkelen en hoe dit de gezondheid van de baby zal beïnvloeden, onderzoekt Zhernakova. Ze kijkt hierbij zowel naar de genetische factoren als naar omgevingsfactoren als voeding, inentingen en ziektes. Zhernakova maakt voor haar onderzoek gebruik van de data van LifeLines-Next, waarin de data van 1500 baby’s van het eerste levensjaar is opgenomen.

Biomedisch onderzoeker Romana Schirhagl onderzoekt het gedrag van vrije radicalen in de cel als gevolg van stress. Deze radicalen spelen een belangrijke rol in het lichaam, zowel positief als negatief. Zo helpen ze om bacteriën en virussen te bestrijden, maar kunnen ze ook gezonde cellen beschadigen. Omdat vrije radicalen maar zeer kort bestaan, zijn ze moeilijk te bestuderen. Schirhagl maakt gebruik van een techniek met nanodiamantjes, zeer kleine diamantdeeltjes, die reageren op de magnetische velden van de vrije radicalen door van helderheid te veranderen. Daarnaast bestudeert ze hoe vrije radicalen reageren op bijvoorbeeld de aanval van een bacterie. Hiermee hoopt ze nieuwe kennis te vergaren over het verouderingsproces van cellen.

Meer lezen over Peter van der Meer: http://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/hartinfarct.aspx

Meer lezen over Sasha Zhernakova: http://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Vooruitstrevende-Russin-in-efficiënt-Nederland.aspx

Meer lezen over het onderzoek van Romana Schirhagl: http://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Piepkleine-spionnen-in-kankercellen.aspx

Bron: UMCG

Vorig artikelLimburgse jeugd gaat gamen om overgewicht te voorkomen
Volgend artikelKoud douchen leidt tot minder ziekteverzuim
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.