Draagbare tester voorkomt MRSA bacterie-uitbraken in ziekenhuizen

Array

Studenten van de Universiteit Maastricht hebben een tester ontwikkeld waarmee bacteriën kunnen worden gedetecteerd, waardoor in de toekomst mogelijk een bacteriële uitbraak kan worden voorkomen. De aanwezigheid van bacteriën kan binnen een ziekenhuis grote, zelfs dodelijke gevolgen hebben voor ernstig zieke en oudere patiënten. De recent ontwikkelde tester is een handige, snelle en goedkope manier om een bacterie te identificeren, vóórdat er een uitbraak plaatsvindt.

De zogenaamde point of care tester is draagbaar, zodat er ter plekke – in bijvoorbeeld een operatiekamer of intensive care unit – kan worden getest of de bacterie aanwezig is. Het resultaat is dus meteen zichtbaar zodat laboratoriumonderzoek overbodig zou moeten worden. Dit wordt ook wel bedside testing genoemd. Het ter plekke identificeren van een bacterie zorgt ervoor dat er op snellere en meer doelgerichte wijze kan worden ingegrepen waardoor de kans op een uitbraak zou verkleinen. Andere voorbeelden van bedside testing zijn bijvoorbeeld glucosemetingen of zwangerschapstesten.

De uitvinder van de tester, fysicus en universitair docent Bart van Grinsven – verbonden aan het Maastricht Science Programme van de Universiteit Maastricht – ontving dit jaar de Edmond Hustinxprijs voor de Wetenschap. Ook publiceerde hij recent een artikel in het prestigieuze tijdschrift ACS Sensors (American Chemical Society), een vakblad voor chemie en biologie. Uitzonderlijk is dat ook drie van zijn studenten als mede-auteur worden vermeld: Onno Akkermans, Sophie Ellermann en Aleksandra Kordek.

Slimmer meten met draagbare, point of care apparatuur is één van de onderdelen van het Kennis-As project LiMe (Limburg Meet). In dit project werken onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool samen aan het ontwikkelen van zorgtechnologie.

Docent en studenten Maastricht Science Programma publiceren in wetenschappelijk tijdschrift.

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen