PrEP als hiv preventiepil is kosteneffectief

0
1051

Bij verlopen patent op hiv-remmers preventiepil mogelijk zelfs kostenbesparend

De hiv-preventiepil PrEP kan de komende tien jaar tussen de 1000 en 2500 nieuwe hiv-infecties voorkomen. Preventief gebruik van deze pil, die is samengesteld uit de virusremmers tenofovir en emtricitabine, is bovendien kosteneffectief. Dat bewijzen onderzoekers van het Erasmus MC en het AMC, die hun bevindingen vandaag publiceren in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Lancet Infectious Diseases.

Uit onlangs gepubliceerde studies was al gebleken dat dagelijkse inname van de hiv-preventiepil een effectieve manier is om meer hiv-infecties te voorkomen, in aanvulling op het gebruik van een condoom.

PrEP wordt op dit moment in Nederland alleen in studieverband gegeven aan transgenders en mannen die seks hebben met mannen. Zij behoren in Nederland tot de mensen die het grootste risico lopen op een besmetting met hiv. Het wordt nog niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars en de kosten zijn vooralsnog hoog: 7400 euro per persoon per jaar bij dagelijkse inname. PrEP kan ook veilig ‘on demand‘ worden genomen, dus enkele uren voordat seksueel contact wordt aangegaan en enkele dagen erna. De kosten komen dan op ongeveer 3850 euro per jaar.

De onderzoekers van Erasmus MC en AMC maakten bij de berekening van de kosteneffectiviteit gebruik van wiskundige modellen en rekenden de resultaten om naar zogeheten QALY’s, Quality Adjusted Life Years. Een QALY is een gewonnen levensjaar met goede kwaliteit van leven. Een geneesmiddel wordt in Nederland kosteneffectief bevonden als de kosten per kwalitatief goed gewonnen levensjaar minder zijn dan een bepaalde grenswaarde. Die grens is afhankelijk van de ernst van de ziekte. Een bedrag van 20.000 euro of minder per QALY geldt in Nederland hoe dan ook als kosteneffectief.

PrEP kost volgens de berekeningen van het Erasmus MC en AMC 11.000 euro per QALY bij dagelijks gebruik en 2000 euro per QALY als de preventiepil alleen in de dagen rond het seksueel contact wordt gebruikt. ,,Met iedere voorkomen infectie wordt bovendien een levenslange hiv-behandeling van omstreeks 500.000 euro voorkomen,’’ zegt onderzoeker David van de Vijver van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.

,,Als tenslotte de patenten op de PrEP geneesmiddelen tenofovir en emtricitabine vervallen, mogen ook andere fabrikanten het middel gaan maken. We verwachten dat het middel dan goedkoper wordt, waardoor de toediening van PrEP bij risicogroepen zelfs kostenbesparend kan worden.’’ De onderzoekers berekenden dat bij een kostendaling van 40 procent, PrEP kostenbesparend wordt.

Jaarlijks vinden meer dan duizend nieuwe HIV-infecties plaats in Nederland, circa 70 procent van de infecties vindt plaats onder mannen die seksueel contact hebben met mannen. In de meeste gevallen gebeurt dat voordat mensen zelf weten dat ze hiv hebben. Gebruikers van PrEP beschermen niet alleen zichzelf tegen een infectie met hiv, maar ook de partners met wie ze seks hebben.

Bron: Erasmus MC