Resultaten zorghondenproject positief, uitbreiding naar nieuwe zorglocatie Philadelphia

Vervolg pilot KNGF Geleidehonden en Philadelphia start eind 2016

Het zorghondenproject van KNGF Geleidehonden en Philadelphia Zorg gaat de laatste fase in. De evaluatie van de inzet van zorghonden bij mensen met een verstandelijke beperking geeft dusdanig positieve resultaten dat zorgorganisatie Philadelphia de pilot uitbreidt.

KNGF Geleidehonden heeft onlangs het onderzoek afgerond naar de meerwaarde van de inzet van een zorghond voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze vorm van therapie valt onder Animal Assisted Therapy (AAT). Hierbij helpt een dier – in dit geval een hond – tijdens opeenvolgende therapiesessies bij het aanleren van bepaalde vaardigheden. In dit geval zijn de sessies gericht op basiscommunicatievaardigheden, de voorlopers van sociale vaardigheden. Iets wat voor deze doelgroep lastig is te ontwikkelen. Tijdens de sessie met de hond wordt er bijvoorbeeld aandacht besteed aan rekening houden met de persoonlijke zone. Bij een cliënt die de neiging heeft te aanhankelijk te zijn (en die daardoor weinig rekening houdt met de persoonlijke zone van anderen) zie je dat de hond de afstand tussen haar en de cliënt groter maakt. Hierdoor realiseert de cliënt zich dat hij of zij even afstand moet houden en de ander meer ruimte moet geven.

Betrokken partijen zijn enthousiast

Het onderzoek is een samenwerking tussen het kennis- en innovatiecentrum KNGF Campus, landelijke zorgorganisatie Philadelphia en studenten van de Open Universiteit en de Hogeschool Utrecht. De betrokken partijen zijn enthousiast over de bevindingen op drie proeflocaties van Philadelphia. Zowel op het gebied van de sociale redzaamheid als in de sociale vaardigheden zijn in de onderzoeksgroep positieve bevindingen behaald. De resultaten bij de communicatieve vaardigheden waren iets minder zichtbaar. Deze bevindingen werden bevestigd in de video-analyse, de interviews en de cliënt-enquêtes. Daarnaast gaven de begeleiders aan dat de interactie tussen cliënten onderling en tussen cliënten en begeleiders is verbeterd. De sfeer binnen de groep is beter geworden.

Training eenduidig uitrollen

Na de evaluatie van het onderzoek hebben KNGF Campus en Philadelphia besloten een laatste fase in de pilot aan te gaan. Philadelphia vindt de resultaten dusdanig positief dat zij het AAT-programma voor hun cliënten in het aanbod van trainingen wil opnemen. Het vervolg van de pilot start eind dit jaar en wordt dan aangeboden op een nieuwe zorglocatie van Philadelphia. Het doel is om de processen goed te beschrijven, zodat methodiek en training vervolgens eenduidig kunnen worden uitgerold binnen Philadelphia.

KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds)

KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de Nationale Zorghonden Autoriteit tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking, (oud-) geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen.

Bron: KNGF

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen