29 september #DressRedDay: meer onderzoek naar vrouwenhart nodig

0
1357

Elke dag overlijden er 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten in Nederland. Dagelijks worden er in Nederland 440 vrouwen in het ziekenhuis opgenomen met hart- en vaatziekten.Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Signalen dat er iets mis is met hart zijn bij vrouwen vaak minder duidelijk dan bij mannen. Ze worden daardoor sneller over het hoofd gezien of niet op tijd herkend. Hierdoor overlijden nog te veel vrouwen onverwacht. Dat moet veranderen.

Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak minder duidelijk of anders dan bij mannen. Ze worden daardoor sneller over het hoofd gezien of niet op tijd herkend. Dat constateert ook cardioloog Peter Paul Delnoy van Isala Hartcentrum. “Hartfalen is een serieuze chronische aandoening die steeds vaker voorkomt. Toch merk ik dat veel patiënten niet goed op de hoogte zijn van de symptomen en oorzaken van hartfalen. Zo hoor ik vaak van patiënten dat ze denken dat mannen een groter risico hebben op hartfalen dan vrouwen. Het risico is echter gelijk , alleen verschillen de signalen.”

Meer onderzoek naar het vrouwenhart

De Hartstichting vraagt met Dress Red Day en HartenVrouwen aandacht voor meer onderzoek naar het vrouwenhart. Dit is hard nodig.

De meeste diagnose- en behandelmethoden zijn in het verleden getest op mannen. Nu blijken de symptomen bij vrouwen anders te zijn als die van mannen. De Hartstichting wil meer onderzoek naar het vrouwenhart. We willen dat hart- en vaatziekten bij vrouwen net zo goed herkend en behandeld worden als bij mannen.

Lees meer over onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen