LUMC ontvangt Wiyadharma Fellowship voor onderzoek naar kunstnier

Array

Onderzoeker Cathelijne van den Berg ontving op 30 september het Wiyadharma Fellowship, voor haar onderzoek naar de gekweekte kunstnier. Het nieuwe fellowship is in het leven geroepen door de heer Hans van der Valk, die €100.000 doneert aan de Bontius Stichting van het LUMC. Hij eert met het fellowship zijn vrouw Lingling Wiyadharma, die twee jaar geleden overleed aan de gevolgen van nierfalen.

Het LUMC zoekt onder leiding van prof. Ton Rabelink al enige jaren naar een biotechnologische oplossing voor patiënten met nierfalen. Het onderzoeksteam werkt aan een kunstnier, die gekweekt wordt met behulp van lichaamseigen stamcellen. Er is al veel onderzoek gedaan. Dit wijst erop dat een ‘op maat gemaakte’ nier voor patiënten in de – verre – toekomst mogelijk moet zijn. Cathelijne van den Berg kan met dit fellowship een nieuwe stap zetten in het onderzoeksproces.

 Auto-immuunziekten

Hans van der Valk stelde het fellowship in naar aanleiding van het overlijden van zijn vrouw, twee jaar geleden. Lingling Wiyadharma leed aan een auto-immuunziekte die haar nieren aantastte. In 1984 kwam zij onder behandeling in het Academisch Ziekenhuis Leiden (nu LUMC). Van der Valk: “Na een niertransplantatie heeft zij nog vele gelukkige jaren gekend. Maar het leven van een getransplanteerde nier is eindig en daarmee kwam ook een voortijdig einde aan het leven van mijn vrouw. Nierpatiënt zijn heeft veel impact. Ik heb decennia lang het ziekteverloop van mijn vrouw meebeleefd en de beperkingen en ernstige complicaties die daarmee samenhangen. Dit heeft mij ertoe gebracht het biotechnologisch onderzoek van professor Rabelink en zijn team te ondersteunen dat de ontwikkeling van een werkende kunstnier tot doel heeft.”

Rabelink

De bouwstenen voor de gekweekte kunstnier zijn er inmiddels, geeft Rabelink aan. “We weten hoe je van een stamcel een stukje nierweefsel kunt maken. Maar we weten nog niet hoe we die bouwstenen moeten samenvoegen tot een werkende nier. We zijn heel blij dat het Wiyadharma Fellowship ons onderzoek verder ondersteunt. Niet alleen omdat er nog veel geld nodig is, maar ook omdat dit fellowship een jonge top-onderzoeker aan ons ziekenhuis bindt. Jong talent willen we graag behouden!”

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen