Paracetamol-infuus veilig voor prematuren met pijn

Array

Gemiddeld ondergaan te vroeg geboren baby’s op een NICU meer dan tien pijnlijke (be)handelingen per dag. Voor het eerst is aangetoond dat het veilig is om zelfs de groep patiëntjes geboren na een zwangerschap van minder dan 32 weken te behandelen met een paracetamol-infuus voor pijnbestrijding. Dat blijkt uit onderzoek gedaan in Máxima Medisch Centrum van Christ-jan van Ganzewinkel, verpleegkundig specialist en werkzaam op de NICU van MMC. Van Ganzewinkel promoveert 6 oktober op zijn onderzoek aan de Universiteit Maastricht.

Het proefschrift van Van Ganzewinkel laat zien dat paracetamol-IV, toegediend via een ader, goed wordt verwerkt door het lichaam van de vroeggeboren baby’s. Ook zijn er geen bijwerkingen bij hen gevonden. Daarmee toont hij aan dat het veilig is om zelfs veel te vroeg geborenen op de NICU te behandelen.

 

Mogelijkheden pijnbestrijding beperkt

Dat veel te vroeg geboren baby’s pijn ervaren blijkt uit eerder onderzoek. Daarnaast toonde een recente studie aan dat pijnmeting en pijnbehandeling op NICU’s in een groot aantal Europese landen, ook in Nederland, nog onvoldoende plaatsvindt.

De mogelijkheden voor pijnbestrijding bij pasgeborenen zijn beperkt, omdat er weinig bekend is over de werking en effecten van de pijngeneesmiddelen bij deze patiëntgroep. Een voor de hand liggende manier om pijn te bestrijden is het toedienen van paracetamol. Vooral bij zeer te vroeg geborenen is dit echter lastig, bijvoorbeeld omdat zij niet of beperkt voeding verdragen. Het onderzoek van Van Ganzewinkel laat zien dat het gebruik van meerdere doses paracetamol via de ader bij deze kwetsbare groep patiëntjes leidt tot voorspelbare bloedspiegels. Bijwerkingen zijn niet gevonden. De onderzoeksresultaten kunnen worden gebruikt voor vervolgonderzoek naar de juiste, effectieve dosering. Het onderzoek van Van Ganzewinkel draagt om deze reden bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor deze kwetsbare patiëntjes.

 Bron: Máxima Medisch Centrum 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen