Deels ‘gecrowdfund’ 3D-biopsieapparaat in gebruik genomen

0
650
Twee ex-patiënten hebben een splinternieuw 3D-biopsieapparaat in gebruik gesteld op de Breast Clinic, de afdeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis die gespecialiseerd is in diagnostiek en behandeling van borstkanker.
Karin Overduin en Melati van der Kooij zijn voorheen allebei in dit ziekenhuis behandeld wegens borstkanker. Maar ze hebben nog een andere persoonlijke relatie met het onderzoeksapparaat.  Beiden waren nauw betrokken bij de fondsenwerving voor de aankoop ervan.

De man van Karin, Peter Overduin, gaf ter gelegenheid van zijn jubileum als dirigent samen met zijn koren de afgelopen jaren diverse concerten in de regio, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan deze aanschaf. Melati van der Kooij deed nadat zij genezen was verklaard, een persoonlijke donatie aan het ziekenhuis voor ditzelfde doel. In totaal werd vanuit de samenleving 23.000 euro sponsorgeld voor deze hypermoderne onderzoekstafel geschonken. Dat is niet alleen uniek, het bracht ook echt een aanzienlijk deel van de kostprijs bijeen.

3D-biopsieapparaat
De 3D-biopsietechniek is het nieuwste van het nieuwste. Dit is pas het vierde apparaat in zijn soort in Nederland. Het combineert een ragfijn röntgenbeeld met het vermogen om biopten te nemen voor nader onderzoek. Het type beeldvorming (3D-tomosynthese) is zelfs in staat een tumor te signaleren die zelf nog onzichtbaar is. Maar waarvan wel de afweerreactie – verstoring in de ‘architectuur’ van het borstklierweefsel –  zichtbaar is. Ook kan het apparaat een markering in de borst aanbrengen die de chirurg precies vertelt waar gesneden moet worden, om zo borstbesparend mogelijk te kunnen opereren.
“Deze biopsietafel is daarnaast ook nog uitermate patiëntvriendelijk”, aldus de trotse radioloog Marc Kock. “Het aanprikken gaat beter, sneller en veiliger. In plaats van een uur, hoeft de patiënt nog maar twintig minuten te liggen in een minder onprettige positie dan voorheen. De benodigde hoeveelheid straling is tot de helft minder dan die van onze oude, 2D-biopsietafel.” Bestuursvoorzitter Peter van der Meer: “Met al die bijzondere hightech-kenmerken past dit apparaat perfect bij de ambities van dit ziekenhuis, namelijk de patiënt steeds weer nét iets beter bedienen dan we al deden!”

bioptieapparaat
Karin Overduin (links) en Melati van der Kooij ontdeden de nieuwe aanwinst van zijn (voor borstkanker toepasselijke) roze lint.

 

 

Vorig artikelBerkelBike wint zilver met een gouden randje geworden op Cybathlon
Volgend artikelDe handen ineen op Wereld Trombose Dag
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.