Inname partydrugs kan langdurende gevolgen hebben

Al vijf jaar regelmatig het gevoel te hebben als een automaat door het leven te gaan,  bewegende puntjes zien die aan en uitgaan, gepaard met regelmatig angstaanvallen. Voor sommige mensen is dit werkelijkheid. De inname van partydrugs is niet altijd onschuldig en kan langdurige klachten veroorzaken. Dit blijkt uit de consulten van het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs (LMSP) van Brijder.  Hallucinogenen, zoals paddo’s, truffels, cannabis of LSD, vormen de triggers, met XTC als grootste boosdoener.  Mensen kunnen na het gebruik van drugs klachten ervaren. Vaak worden deze klachten door zowel behandelaren als gebruikers niet begrepen of erkend. Reden om voor Brijder hieraan meer ruchtbaarheid te geven.

Lacunes in kennis

Het LMSP is een uniek spreekuur waar jongeren en volwassenen terecht kunnen die na hun middelengebruik langdurig klachten houden. Aan de hand van een gratis telefonisch consult kunnen ze daarna eventueel worden behandeld na verwijzing van de huisarts. Dit spreekuur is in 2008 opgericht in reactie op toegenomen meldingen van nieuwe symptomen op www.drugsinfoteam.nl; een vraag- en antwoordsite voor consumenten.

Aan de hand van door de spreekuurbezoekers vermelde symptomen en op grond van literatuur is er vanuit het LMSP een standaardanamnese ontwikkeld. Hierin wordt ook specifiek gevraagd naar het depersonalisatiesyndroom (DPS) en klachten in de zintuigelijke waarneming (HPPD: Hallucinogen Persisting Perception Disorder). Twee stoornissen die regelmatig voorkomen, maar niet altijd worden (h)erkend uit onwetendheid van de gebruiker of lacunes in kennis bij de hulpverlening, zoals huisartsen en GGZ- en verslavingsinstellingen.

Symptomen DPS en HPPD

Bij DPS is er regelmatig sprake van: veranderde lichaamsbeleving (“ik voel me net een robot”), emotionele afvlakking (“ik voel niets voor mijn ouders, maar weet dat ze veel voor mij betekenen”), veranderde tijdsbeleving en derealisatie (“de wereld is net een film”). Bij HPPD worden  in volgorde van prevalentie de volgende symptomen gezien: waarnemen van visual snow (puntjes zoals ruis op de televisie), nabeelden (beelden zien nadat er niets meer te zien is),  floaters (bewegende draadjes), halo’s om voorwerpen en vlekken. Ook kan er sprake zijn dat iemand voorwerpen groter of kleiner waarneemt of somatische hallucinaties heeft waarbij de tastzin is betrokken (“ik voel mijn hersenen schrompelen”).

Aanpassing middelenanamnese en kennisverspreiding

Om DPS en HPPD eerder te signaleren heeft Brijder verslavingsarts Gerard Alderliefste, werkzaam bij het LMSP een artikel geschreven dat is gepubliceerd in het tijdschrift Verslaving  waarin hij aan de hand van casussen de meest voorkomende klachten beschrijft en hoe deze te behandelen. Naast meer wetenschappelijk onderzoek, pleit hij ervoor dat vragen naar symptomen van DPS en HPPD deel uitmaken van elke middelenanamnese en voldoende kennis onder hulpverleners wordt verspreid. Brijder ziet hierin voor zichzelf een belangrijke rol en zal hierin het voortouw nemen. Zo is er een online deskundigheidsbevordering te volgen.

Blijvende klachten

Mensen die middelen gebruiken en zich herkennen in de genoemde symptomen kunnen hierover meer lezen op www.drugsinfoteam.nl. Hier is ook informatie te vinden over het LMSP en hoe hiermee contact op te nemen. Bellen kan ook: 088-358 29 40.

Bron: Parnassia

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen