Oncologiezorg onder de loep

Array

Aankomende dinsdag praten vijf centrale partijen in de oncologiezorg over de toegankelijkheid van nieuwe oncologiegeneesmiddelen. Het gaat om NVMO, NVvH, NFK, KWF en de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Deze partijen  hebben samen een agenda opgesteld voor de ronde tafel die de Vereniging organiseert over ‘De toekomst van patiëntgerichte oncologische zorg in Nederland’. Tijdens de bijeenkomst worden de Nederlandse knelpunten besproken waarbij de partijen spreken over een concrete, gemeenschappelijke agenda.

Internationaal rapport oncologiezorg

Aanleiding voor de ronde tafel is de publicatie van het rapport Comparator Report on Patient Access to Cancer Medicines in Europe 2016’

Hieruit blijkt dat niet alle patiënten in Europa in gelijke mate toegang hebben tot deze nieuwe geneesmiddelen. Financiële aspecten zijn niet voldoende om de toegang te waarborgen, ook andere factoren spelen hierbij een rol, zoals beschikbaarheid van middelen.

De auteurs van het rapport, professor Bengt Jönsson en dr. Nils Wilking van het Zweeds ‘Institute for Health Economics’, presenteren hun bevindingen tijdens de ronde tafel voor de eerste keer in Nederland.

Deelnemers

Deelname aan de Nederlandse ronde tafel is op uitnodiging. Vertegenwoordigers van zorgverzekeraars, zorgverleners, patiënten en vertegenwoordigers van ledenbedrijven behoren tot de genodigden. Namens de Vereniging zijn vertegenwoordigers van o.a. AstraZeneca, Janssen, Novartis en Roche aanwezig. Zij hebben het oorspronkelijke rapport ‘Comparator Report on Patient Access to Cancer Medicines in Europe 2016’ gefinancierd.

Tien ronde tafels in verschillende landen

De Vereniging organiseert de ronde tafel namens de Europese koepelvereniging Efpia In tien verschillende landen organiseren nationale associaties ronde tafels om met verschillende stakeholders het Zweedse rapport te bespreken. De uitkomsten van deze ronde tafels worden gebundeld in een white paper die op Europees niveau verder wordt besproken.

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen