Kans op natuurlijke zwangerschap verbetert na leefstijlbegeleiding

Array
Kans op natuurlijke zwangerschap na leefstijlbegeleiding grootst bij vrouwen met ernstig overgewicht en onregelmatige cyclus

Een specifieke groep vrouwen met ernstig overgewicht heeft baat bij leefstijlbegeleiding voorafgaand aan hun vruchtbaarheidsbehandelingen. Het gaat om vrouwen die geen of weinig eisprongen hebben en daarmee samenhangend een onregelmatige cyclus hebben. Hun kans op natuurlijke zwangerschap wordt door de leefstijlbegeleiding 3 tot 4 keer zo groot. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van gynaecoloog Annemieke Hoek van het UMCG. De onderzoekers  publiceren over deze studie in Human Reproduction. 

Eerder dit jaar bleek uit de grote LIFEstyle studie die onder 577 vrouwen in 23 Nederlandse ziekenhuizen werd gehouden, dat bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid en ernstig overgewicht de kans op een gezond geboren kind niet verhoogd wordt door leefstijlbegeleiding voorafgaande aan de vruchtbaarheidsbehandelingen. De kans dat de vrouwen op een natuurlijke manier zwanger worden, neemt wel toe na leefstijlbegeleiding.

LIFEstyle-gegevens

Het belangrijkste resultaat uit deze nieuwe analyse van de LIFEstyle-gegevens is dat de kans op een natuurlijk ontstane zwangerschap na het volgen van leefstijlbegeleiding het grootst is bij vrouwen met geen of weinig eisprongen per jaar en daardoor een onregelmatige cyclus. Deze groep vrouwen bestaat voornamelijk uit vrouwen met PCOS (polycysteus ovarium syndroom).  Bij dit syndroom zijn verschillende hormoonwaarden in het lichaam niet in balans waardoor eisprongstoornissen ontstaan. PCOS komt voor bij vijf tot tien procent van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase. De kans op een natuurlijk ontstane zwangerschap binnen 24 maanden in deze groep vrouwen werd vergroot van 11% zonder leefstijlbegeleiding naar 29% met leefstijlbegeleiding. Voor deze groep vrouwen met een eisprongstoornissen en daarmee samenhangende onregelmatige cyclus en ernstig overgewicht zou leefstijlbegeleiding daarom een effectieve eerste behandelstap zijn; één derde van die groep wordt daarmee op een natuurlijke manier zwanger en heeft dus geen medicijnen en behandelingen nodig die er op gericht zijn de eisprong op te wekken.

Link naar de publicatie in Human Reproduction:

http://humrep.oxfordjournals.org/content/early/2016/10/18/humrep.dew252

Zie voor de meer informatie over de resultaten van de LIFEstyle-studie bijgaand bericht:

http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/voortplantingsgeneeskunde/nieuws/Paginas/LIFEstyle-studie.aspx

Bron: UMCG

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen