Wereldwijde actie tegen antibioticaresistentie

Array
Eerste aanbevelingen DRIVE-AB project gepubliceerd

Steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Hierdoor zijn infecties moeilijk, of op den duur niet meer te controleren. Naar schatting kost antibioticaresistentie in Europa jaarlijks minstens 25.000 levens en 1,5 miljard euro. Ontwikkeling van nieuwe antibiotica kan dit probleem niet oplossen. Om resistentie in te perken is een wereldwijde aanpak nodig voor duurzaam gebruik van nieuwe en bestaande antibiotica. DRIVE-AB, een groot Europees samenwerkingsverband met wetenschappers van het Radboudumc heeft hiervoor nu de eerste beleidsvoorstellen gepresenteerd.

DRIVE-AB is een publiek-private samenwerking van 23 partners uit twaalf Europese landen. In 2015 is het programma met 9,4 miljoen Europese subsidie uit het Innovative Medicines Initiative begonnen met het formuleren van een Europese aanpak tegen antibioticaresistentie. In juni dit jaar, tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU, heeft het Radboudumc met een extra subsidie van 100.000 euro van het Ministerie van VWS een bijeenkomst georganiseerd met 180 Europese beleidsmakers, economen en gezondheidsexperts. Hieruit voldt nu het eerste rapport met aanbevelingen: http://drive-ab.eu/news/conference-report-available-now-stimulating-innovation-sustainable-use-and-global-access-to-antibiotics/

Verenigde Naties

Naast de Europese inspanningen, stond het onderwerp van antibioticaresistentie op de agenda van de algemene vergadering van de Verenigde Naties op 21 september in New York. Antibioticaresistentie was naast HIV, ebola en chronische ziekten pas het vierde mondiale wereldgezondheidsprobleem dat op dergelijke grote schaal aan de orde is geweest. Ook deze bijeenkomst heeft geleid tot een eerste verklaring: http://www.who.int/antimicrobial-resistance/events/UNGA-meeting-amr-sept2016/en/

Duurzaam gebruik

“We ontwikkelen een raamwerk voor verantwoord en duurzaam antibioticagebruik”, zegt hoogleraar Infectieziekten Inge Gyssens, een van de leiders van DRIVE-AB en verbonden aan het Radboudumc. “Op dit moment zien we soms al schrijnende situaties van antibioticaresistentie met wereldwijde impact. Via heldere definities en goede meetinstrumenten gaan we het gebruik van bestaande antibiotica in kaart brengen. Tegelijkertijd stimuleren we de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, waarbij we eventueel verkeerd gebruik vanaf het begin willen terugdringen. In de nieuwe afspraken over zorgvuldig gebruik betrekken we niet alleen de arts die de antibiotica voorschrijft, maar ook de patiënt en alle partijen die betrokken zijn bij de productie.”

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen