Complexe problemen horen niet thuis bij wijkteams

`Sociale wijkteams houden zich nog te veel bezig met de kleine groep mensen die meerdere vormen van zorg en ondersteuning nodig heeft. Dat gaat ten koste van groep waar ze zich op zouden moeten richten.`
Dat zei Jantine Kriens, voorzitter van de VNG-directieraad, vandaag in de Hannie van Leeuwenlezing 2016.

Gespecialiseerde zorg

Volgens Kriens hebben sociale wijkteams de neiging om – met de beste bedoelingen – aan de slag te gaan met de ingewikkeldste 5 procent van de inwoners die niet in een systeemaanpak of algemeen beleid passen, zoals dementerende ouderen zonder netwerk, verwarde personen of multiprobleemgezinnen. ‘Voor hen bestaat andere, gespecialiseerde zorg.’

Adviesraden

De jaarlijkse Hannie van Leeuwenlezing is een initiatief van de Koepel Adviesraden Sociaal Domein. Kriens vraagt zich af, of de lokale adviesraden de mensen die maatwerk nodig hebben wel goed genoeg kennen om gemeenten te kunnen adviseren over welk beleid nodig is:

‘Ik kan mij voorstellen van niet en dat is geen verwijt. Het is begrijpelijk, want het is een voortvloeisel uit de manier waarop we jarenlang gewerkt hebben, denkend vanuit systemen in plaats van maatwerk.’ Adviesraden doen volgens Kriens nuttig werk, maar ze moeten veranderen en verbreden.

Eigenaarschap

Discussies over beleidsparticipatie moeten niet meer gaan over participatie, maar over ‘eigenaarschap’, vindt Jantine Kriens. ‘We moeten niet zeggen: dit is ons beleid, wat vindt u ervan? We moeten veel meer toe naar een mentaliteit waarin we zeggen: het is úw school, úw woonomgeving, úw leven. Jullie zijn eigenaar, vertel ons welk beleid we moeten voeren. Dat geldt ook voor de sociale wijkteams.’

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen