Effect hormonen op bloedstolling

0
5957

Bij patienten met een overactieve schildklier is de stollingsneiging van het bloed verhoogd en is er een groter risico op het ontwikkelen van trombose. In haar proefschrift heeft Elbers de verklaring gevonden waarom een overschot aan schildklierhormonen in het lichaam de kans op stolling van bloed en dus van trombose, vergroot. Daarnaast beschrijft zij het effect van schildklierhormoon op vetten in het lichaam.

Behalve naar schildklierhormonen keek ze naar andere hormonen, zoals die van de bijschildklier en het hormoon prolactine, dat verhoogd is tijdens de zwangerschap. Ook keek ze of patie?nten door genetische variatie een andere gevoeligheid voor een hormoon ontwikkelen. Uit dat laatste blijkt dat patie?nten die minder gevoelig zijn voor het hormoon cortisol een grotere kans hebben op trombose.

Tenslotte keek ze naar de werking van een medicijn dat op de markt is om de gevolgen van een hormoon uit de bijnieren te blokkeren. Dat zou het risico op bloedingen vergroten, maar uit haar onderzoek blijkt dat niet.
Promotores: prof. dr. D.P.M. Brandjes en prof. dr. E. Fliers
Co-promotores: prof. dr. S.C. Cannegieter (Universiteit Leiden) en dr. V.E.A. Gerdes
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur

Laura Elbers: ‘Endocrine determinants of haemostasis and thrombosis risk. Focus on thyroid hormone’.

Bron: AMC

Vorig artikelAnnature geboortezorg opgericht
Volgend artikelJaarverslag Nationaal Preventie Mechanisme (NPM) 2015 verschenen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.