Onderzoek naar hersenveroudering met Universiteit Gent en Kempenhaeghe

Array

De TU/e heeft afgelopen week een Memorandum of Understanding getekend met Universiteit Gent, het Universitair Ziekenhuis Gent en expertisecentrum Kempenhaeghe in Heeze. Ze gaan onderzoek doen naar hersenveroudering, in eerste instantie bij epilepsiepatiënten. Dit moet leiden tot beter inzicht om betere behandelingen mogelijk te maken.

De partners drukken hiermee hun voornemen uit te streven naar een grootschalig klinisch en technologisch onderzoeks- en innovatieplatform over hersenveroudering, het in beeld brengen van netwerken in de hersenen en elektrische stimulatie van het brein.

Neu3Ca

Het onderzoeks- en innovatieplatform wordt Neu3Ca genoemd en richt zich in eerste aanleg op versnelde hersenveroudering bij mensen met epilepsie “Binnen de totale populatie van mensen met epilepsie is er een specifieke groep aanwijsbaar van patiënten die in korte tijd een versnelde achteruitgang van het cognitief functioneren doormaken”, licht professor dr. Bert Aldenkamp vanuit Kempenhaeghe toe. “Deze groep patiënten kent een abrupt verval dat zich stabiliseert op een lager niveau. Deze patiënten dementeren niet maar hebben oorspronkelijk wel een hoger niveau van functioneren gekend. Diepgaand onderzoek naar dit fenomeen leidt mogelijk tot meer inzicht in cognitieve veroudering in algemene zin zoals bijvoorbeeld bij dementie.”

Grensoverschrijdend

“Deze internationale samenwerking tussen universiteiten en ziekenhuizen in Nederland en België in het domein van epilepsie en neurocognitie is uniek”, vertelt neuroloog professor dr. Paul Boon, co-directeur van het Instituut voor Neurowetenschappen in Gent en onderzoeksdirecteur in Kempenhaeghe. “De partners brengen hun deskundigheid in op het gebied van klinisch en technologisch onderzoek en ontwikkeling. ‘Neu3’ staat voor de drie neurologische invalshoeken: neurodegeneratie, neuronale netwerken en neurostimulatie, ‘Ca’ voor Cognitive Ageing. Het Neu3Ca-platform kent dan ook drie zuilen met onderzoeksprogramma’s. Daarbij worden ook industriële partijen als Philips en Medtronic betrokken. ”

Onderzoek in epilepsie

Professor dr. ir. Jan Bergmans van de TU/e: “Zulk onderzoek vraagt om zowel klinisch als technologisch onderzoek in de brede structuur die binnen Neu3Ca wordt opgebouwd. Met behulp van geavanceerde neuroimaging in samenwerking met de TU/e zullen de netwerken en veranderingen van de hersenen bij veroudering in beeld gebracht worden. Met behulp van innovatieve stimulatietechnieken zijn er mogelijkheden om in te grijpen op de versnelde veroudering van het brein. Met Philips Research loopt onderzoek waarin gekeken wordt of door het prikkelen van de hersenen middels fMRI-neurofeedback vertraging van de veroudering mogelijk is. Onderzoek in Kempenhaeghe laat bijvoorbeeld functioneel herstel van de patiënt zien door het afspelen van muziek van Bach en muzikale wiskunde. En in Gent worden successen geboekt met niet-invasieve vormen van stimulatie van het brein zoals nervus vagus stimulatie (NVS) of transcraniële magnetische stimulatie (TMS).”

Bron: TuE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen